You are currently viewing Godišnjica premijere filma Sretan Božić, gospodine Lawrence redatelja Nagise Ōshime

Godišnjica premijere filma Sretan Božić, gospodine Lawrence redatelja Nagise Ōshime

Na današnji dan, 11. svibnja 1983. godine na filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan film “Sretan Božić, gospodine Lawrence” (Merry Christmas, Mr. Lawrence), debitantsko ostvarenje japanskog redatelja Nagise Ōshime, koji ga je snimio za englesko govorno područje. U filmu se pojavljuje i legendarni Takeshi Kitano, u društvu Toma Contija, Davida Bowieja i Ryuichija Sakamota, koji na kraju ispada najveći i najpamtljiviji glumac tumačeći ulogu glavnoga čuvara ratnog logora Hare. Bila mu je to i prva ozbiljna filmska uloga.

Java, 1942. godina. Prodrijevši daleko na jug, japanska vojska pod okupacijom drži i Indoneziju. Na otoku mladi japanski satnik Yonoi (Ryuichi Sakamoto) upravlja zarobljeničkim logorom u kojem saveznički vojnici trpe zlostavljanja. Među mučiteljima prednjači okrutni narednik Hara (Takeshi Kitano). Ipak, kakvu-takvu ravnotežu između poniženih zarobljenika i japanskih stražara uspostavlja pukovnik John Lawrence (Tom Conti), koji se vrlo dobro služi japanskim jezikom. Sve će se promijeniti kada u logor stigne novozelandski bojnik Jack Celliers (David Bowie), koji će s upraviteljem uspostaviti poseban odnos…

Prvi igrani film na engleskom jeziku japanskog redatelja Nagise Ōshime (Ai no borei, Max mon amour) ratna je drama “Sretan Božić, gospodine Lawrence”, koja je privukla pozornost iz nekoliko razloga. Riječ je o netipičnom filmu o Drugom svjetskom ratu u kojem bogato psihološko profiliranje likova prednjači u odnosu na okolnosti sukoba. Zatim, riječ je o prilagodbi glasovitog romana “The Seed and the Sower” Laurensa van der Posta, koji se smatra jednom od najboljih studija o ratu, zarobljeništvu i međuljudskim odnosima u zatvoru.

Među glavnim je interpretima u filmu glazbeni superstar David Bowie (Čovjek koji je pao na Zemlju), koji je prema mnogim ocjenama ostvario ulogu karijere potvrdivši da njegovi nastupi u filmovima nisu puki hir. Uz njega u filmu oduševljava i nastup Toma Contija (American Dreamer, Reuben Reuben), zatim japanskog redatelja, scenarista i glumca Takeshija Kitana te skladatelja i oskarovca Ryuichija Sakamota (The Last Emperor), čija je partitura i za ovaj film iznimno djelo.

Sakamoto je nagrađen BAFTA-om za skladateljski rad. Film je u redovitu kinodistribuciju pušten početkom lipnja te godine.

Goran Čelig