You are currently viewing Godišnjica premijere povijesne drame Kraljica Margot redatelja Patricea Chéreaua

Godišnjica premijere povijesne drame Kraljica Margot redatelja Patricea Chéreaua

Na današnji dan, 13. svibnja 1994. godine u Francuskoj počela se prikazivati burna krvava povijesna drama “Kraljica Margot” (La Reine Margot | Queen Margot), koju je režirao Patrice Chéreau. Film je nastao prema istoimenom romanu Alexandrea Dumasa starijeg (Grof Monte Kristo, Tri mušketira…) koji je za film prilagodila scenaristica Daniele Thompson.

Da bi se ostvarilo primirje u vjerskim ratovima opterećenoj Francuskoj, Katarina Medici (Virna Lisi) zapovjedi vjenčanje kalvinističkoga navarskoga kralja Henrika (Daniel Auteuil) i svoje kćeri Margot (Isabelle Adjani), sestre francuskoga kralja Karla IX. (Jean-Hugues Anglade). Margot ne podnosi priprostoga supruga te se upusti u ljubavnu vezu s kalvinističkim plemićem La Moleom (Vincent Perez). Nakon pokolja kalvinista u Bartolomejskoj noći odluči sve učiniti da, uz supruga, spasi i ljubavnika, što će samo rasplamsati njihovu ljubav…

Povijesni spektakl francuskoga redatelja Patricea Chéreaua “Kraljica Margot” naišao je na veliku podijeljenost kritike. Neki su ga napadali zbog izrazite brutalnosti i otklona od uobičajenih postupaka u režiranju spektakala, a drugi su ga hvalili upravo zbog toga. Činjenica jest da je utjecao na filmove istoga žanra (npr. na engleski film “Elisabeth”).

Riječ je o vrlo naturalistički režiranom filmu čija je tema jedan od najjezivijih povijesnih događaja naše civilizacije – pokolj na Bartolomejsku noć 1572. godine, u kojem je samo u Parizu ubijeno oko 20.000 francuskih protestanata. Redatelj se usredotočio na prikaz sukoba vjerske nesnošljivosti, uz konstantne prizore ubijanja, nasilja i orgija.

Uz nominaciju za Oscara, film je osvojio pet nagrada César, a Virna Lisi nagradu za najbolju žensku ulogu na kanskome festivalu. Filmsku glazbu, napomenimo i to, skladao je Goran Bregović.

Goran Čelig