You are currently viewing Godišnjica premijere filma Stanar redatelja Romana Polanskog

Godišnjica premijere filma Stanar redatelja Romana Polanskog

Na današnji se dan, 24. svibnja 1976. godine na filmskom festivalu u Cannesu prvi put prikazao čuveni film “Stanar” (Le locataire | The Tenant) Romana Polanskog. Taj se psihološki triler temelji na romanu “Le locataire chimérique” Rolanda Topora iz 1965. godine i posljednji je dio Romanove tzv. “Trilogije stana”, kojoj još pripadaju “Odbojnost” (1965.) i “Rosemaryna beba” (1968.). U tom filmu, iako je glavni lik očito u određenoj mjeri paranoičan, film ne razotkriva do kraja događa li se sve samo u njegovoj glavi ili su čudna zbivanja barem donekle stvarna.

Trelkovsky, miran i neprimjetan birokrat iz Poljske, pronalazi stan u Parizu. Prethodna stanarka nalazi se u bolnici nakon pokušaja samoubojstva, a Trelkovsky počinje sumnjati da ga stanodavac i susjedi malo-pomalo pokušavaju pretvoriti u nju kako bi si i on oduzeo život…

Neki kažu za “Stanara” da je to najosobniji film Romana Polanskog, a drugi da je to prvi kafkijanski horor. Mnogi su kritičari uočili upravo njegovu kafkijansku temu, tipiziranu putem atmosfere koja obiluje tjeskobom, konfuzijom, crnim humorom, klaustrofobijom, alijenacijom, seksualnom frustracijom i paranojom. No u filmu u kojemu postupno nestaje granica između stvarnosti, ludila i nadnaravnog nisu iskorišteni uobičajeni elementi horora, a strah od smrti zamijenjen je podjednako uznemirujućim strahom od gubitka identiteta.

U glavnim se ulogama pojavljuju Roman Polanski, Isabelle Adjani, Melvyn Douglas i Shelley Winters.

Goran Čelig