You are currently viewing Godišnjica premijere mjuzikla Jedan od srca Francisa Forda Coppole

Godišnjica premijere mjuzikla Jedan od srca Francisa Forda Coppole

Na današnji dan, 15. ožujka 1981. godine u dvorani Guild 45th Theatre u Seattleu premijerno je prikazan film “Jedan od srca” (One from the Heart), koji je režirao slavni Francis Ford Coppola.

Las Vegas, Dan nezavisnosti. Mehaničar Hank i putnička agentica Frannie slave petu godišnjicu veze, ali posvađaju se i prekinu jer on nema nikakve sklonosti za njezine težnje prema avanturama i uzbuđenjima. Oboje provedu noć s novim, idealiziranim partnerima – on s cirkuskom artisticom Leilom, a ona s konobarom Rayom, koji se predstavlja kao koktel-pijanist i pjevač. Ujutro Hank se slomi i traži od Frannie da mu se vrati, ali ona odbije…

Nakon desetljeća u kojem je nizom remek-djela (Kum, Kum 2, Prisluškivanje, Apokalipsa sada) postao nedvojbeno vodeći autor američke kinematografije i jedan od velikana svjetskog filma Francis Ford Coppola ušao je u osamdesete godine prošloga stoljeća namjeravajući snimiti opušteniji uradak, pogotovo nakon traumatičnog i silno iscrpljujućeg snimanja “Apokalipse danas”. Odlučio se na žanr glazbene komedije za kompaniju MGM, koja mu je ponudila tada rekordni redateljski honorar od dva milijuna dolara. No naposljetku je ponudu odbio i odlučio film sam producirati u vlastitoj kompaniji Zoetrope Studios. U međuvremenu ambicije su mu porasle pa je umjesto neobaveznije mjuzikl-komedije odlučio kreirati ozbiljniju mjuzikl-romansu te, iako se radnja događa u Las Vegasu, znatnim dijelom u eksterijerima, cijeli film snimiti u studiju. Tako je na primjer odbio snimati na stvarnoj lokaciji lasvegaškog aerodroma, umjesto čega je dao sagraditi repliku, što je zajedno s nizom sličnih odluka enormno podiglo cijenu produkcije, koja je naposljetku s planiranih desetak milijuna dolara narasla na čak 26 milijuna.

Tijekom produkcije razilazio se s planiranim distributerima, velikim kućama MGM-om i Paramountom, a nakraju dogovorio se s Columbijom, ali ni ona mu nije mogla pomoći – film je katastrofalno krahirao u kinima, na budžet od 26 milijuna dolara zaradio je samo oko šesto tisuća, a i kritika ga je uglavnom pokopala. Coppola je nakon toga zapao u teške dugove koje je bio prisiljen otplaćivati čitavo desetljeće, pri čemu mu je kompanija Zoetrope bankrotirala. No danas se na film koji mu je prouzročio toliko nevolje gleda bitno drugačije, niz kritičara smatra ga nevjerojatno podcijenjenim i hvali njegovu vizualnu virtuoznost, a među njima i naš Tomislav Brlek, vodeći hrvatski poštovatelj Coppoline poetike i opusa, koji tvrdi: “Mjuzikl Jedan od srca snimljen je isključivo u studiju, u fluidnim dugim kadrovima, gotovo bez rezova, uz čestu upotrebu pretapanja, svjetlosnih efekata koji omogućuju trenutačnu izmjenu doba dana i preobrazbu eksterijera u interijer, te uz elektroničke tehnologije s pomoću kojih je svaki prizor unaprijed osmišljen. Uz atmosferičnu fotografiju Vittoria Storara, u spoju s melankoličnim pjesmama Toma Waitsa, to je Coppolina najeksplicitnija razrada odnosa tehnološkog i ljudskog prostora, filmske iluzije i emocionalne stvarnosti.”

Tom Waits, koji je u ono vrijeme već bio priznati kantautor u Americi, ali svjetsku će slavu tek steći u osamdesetima, nakon vjenčanja s Kathleen Brennan, kad je pod njezinim utjecajem izraz postavio znatno eksperimentalnije i uzbudljivije, bio je nominiran za Oscara za najbolju glazbu, s pripadajućim originalnim pjesmama.

Goran Čelig