You are currently viewing Godišnjica premijere filma Monty Python i Sveti Gral redatelja Terryja Gilliama i Terryja Jonesa

Godišnjica premijere filma Monty Python i Sveti Gral redatelja Terryja Gilliama i Terryja Jonesa

Na današnji dan, 14. ožujka 1975. godine u Los Angelesu održana je premijera filma “Monty Python i Sveti Gral” (Monty Python and the Holy Grail) koji su režirali pajtonovci Terry Gilliam i Terry Jones.

Približiti unikatan humor montipajtonovaca čini nam se nemogućom misijom. Ako se do sada niste upoznali s djelom kultnih britanskih komičara, preporuka je da se sami uvjerite, a ako je vjerovati velikoj većini kritičara i publike, riječ o jednoj od najoriginalnijih i najsmješnijih komedija snimljenih na filmsku vrpcu svih vremena, uz napomenu kako njihov humor možda ipak nije za svakoga.

Film je snimljen nakon iznimno popularne TV serije iza koje su stajali Terry Gilliam i Terry Jones, ovdje u ulozi redatelja, ali goleme zasluge pripadaju i Johnu Cleeseu, Ericu Idleu, Michaelu Palinu i Grahamu Chapmanu, koji se osim kao scenaristi pojavljuju u po nekoliko uloga.

Na meniju je ovoga puta legenda o kralju Arthuru i njegovim vitezovima koji kreću u potragu za Svetim Gralom. Na tom će se neobičnom putovanju naći u krajnje bizarnim situacijama te se susresti s ništa manje neobičnim likovima.

Kralj Arthur (Graham Chapman) kreće u potragu za hrabrim vitezovima, zajedno s vjernim slugom Patsyjem (Terry Gilliam), koji poskakuje udarajući polovicama kokosovog oraha iza svoga gazde ne bi li simulirao konja. Susreću se sa seljacima s kojima stupaju u krajnje neobične dijaloge, upuštaju se u filozofsku raspravu o pticama selicama, sukobljavaju se s famoznim, neustrašivim Crnim vitezom kojem odrezana ruka i noga predstavljaju površinsku ranu… Sve to događa se na početku filma kojem je zaista teško naći srodno djelo.

Jedan od glavnih aduta tog uratka svakako su vrsni skečevi u kojima se između ostalih pojavljuje simpatični zec ubojica, vitezovi koji govore “Ni”, Francuz koji misli da je bezobrazan, ali zapravo nije ako ga se bolje posluša, troglavi vitez i još brojni drugi neobični i apsurdni likovi…

Goran Čelig