You are currently viewing Godišnjica premijere filma Autsajderi Francisa Forda Coppole

Godišnjica premijere filma Autsajderi Francisa Forda Coppole

Na današnji dan, 22. ožujka 1983. godine u Tulsi u Oklahomi premijerno je prikazan film “Autsajderi” (The Outsiders), iznimno snažan film Francisa Forda Coppole nastao prema istoimenom omladinskom romanu S. E. Hinton, koji nam prikazuje kakav je osjećaj biti uhvaćen između djetinje nevinosti i odraslog otrežnjenja.

Darrel Curtis zvani Darry, ostavši bez roditelja, skrbi za dvojicu mlađe braće, Ponyboya i Sodapopa zvanog Soda. Braća su dio škvadre koju čine mladi niskog društvenog statusa i sukobljavaju se s omladinskom ekipom čiji su pripadnici na puno višemu mjestu društvene ljestvice. Dečki se jedne noći druže s Cherry Valance, djevojkom iz bogataške škvadre, što će izazvati ljubomoru mladića iz njezina okružja i naposljetku tragične posljedice…

Nakon katastrofalnog komercijalnog podbačaja njegova prethodna filma “Jedan od srca”, koji ga je bacio u velike dugove, Francis Ford Coppola (na prijelazu sedamdesetih u osamdesete počeo se potpisivati na špicama filmova kao Francis Coppola) prihvatio se adaptacije dvaju omladinskih romana spisateljice S. E. Hinton – The Outsiders i Rumble Fish. Realizirao ih je iste godine, 1983., prvo “Autsajdere”, onda “Štemera” (kako su naslovi filmova prevedeni kod nas).

“Autsajderi” su znameniti po glumačkoj ekipi sastavljenoj od glumaca koji su tada bili na počecima svojih karijera, a uskoro će postati velike zvijezde svoje generacije, poznate pod nazivom Brat Pack (u slobodnom prijevodu – hrpa derišta). Bili su to Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estevez, Tom Cruise, Diane Lane te danas najmanje poznat među njima, a prvopotpisani na špici filma – C. Thomas Howell. Mickey Rourke i Dennis Quaid također su bili na audiciji, ali nisu prošli.

Tijekom rada na filmu Coppola je inzistirao na realističkom pristupu pa je u sceni požara u crkvi tražio više vatre, što je umalo dovelo do katastrofe – vatra se otela kontroli i jedva su je ugasili. Također, na inzistiranje ljudi iz Warner Brosa, koji su preuzeli distribuciju, drastično je skratio trajanje filma s više od 130 minuta na samo 91 minutu. To je izazvalo nezadovoljstvo poklonika romana, razočaranih što nekih bitnih romanesknih epizoda u filmu nema, ali mnogo godina potom, potaknut time što se njegova unuka nakon čitanja romana spremala pogledati djedovu adaptaciju zajedno s prijateljima, Coppola je realizirao proširenu redateljsku verziju nazvanu The Outsiders (The Complete Novel). Upravo je ta verzija iz 2005. godine bila prikazana u Coppolinu ciklusu u kinu Tuškanac, prvi put u Hrvatskoj na velikom platnu.

Goran Čelig