You are currently viewing Godišnjica premijere kultne TV serije Twin Peaks Davida Lyncha i Marka Frosta

Godišnjica premijere kultne TV serije Twin Peaks Davida Lyncha i Marka Frosta

Na današnji dan, 8. travnja 1990. godine emitirana je tzv. pilot-epizoda kultne televizijske serije “Twin Peaks”. Emitirala se do 10. lipnja sljedeće godine, a sveukupno je bilo snimljeno 30 epizoda, od čega prvih osam (uključujući i spomenuti pilot) spada u prvu sezonu, a ostale 22 epizode čine drugu sezonu serije.

Iako je ispočetka zamišljena kao miniserija od osam nastavaka, zbog enormne popularnosti i velike gledanosti snimanje serije produljeno je i na dodatne 22 epizode druge sezone. Kreatori su “Twin Peaksa” David Lynch i Mark Frost, a sama serija danas se smatra jednom od kultnih i najpoznatijih televizijskih serija ikad snimljenih. Stoga ne čudi da su autori još jednom posegnuli za slavnim imenom “Twin Peaks” te 2017. godine snimili 18 epizoda s uglavnom istim protagonistima.

Zbog iznimne popularnosti na početku emitiranja serija “Twin Peaks” gotovo je instantno postala dijelom pop-kulture, a mnoge se referencije mogu naći u stripovima, videoigrama, filmovima i pjesmama. Kompletna epizoda tada također iznimno popularne serije “Život na sjeveru” snimljena je u maniri “Twin Peaksa”. Tijekom druge sezone gledanost serije počela je drastično opadati, što je dovelo do njezina ukidanja nakon samo 30 snimljenih i prikazanih epizoda.

David Lynch već do pojave “Twin Peaksa” bio je ugledan i priznat redatelj s dvjema nominacijama za Oscara za najboljeg redatelja iza sebe, iz 1980. godine za film “Čovjek-slon” te iz 1986. za film “Plavi baršun”. Kuća Warner Bros. željela ga je angažirati za režiju filma o životu Marilyn Monroe temeljenog na bestseleru “The Goddess”. Lynchu se svidjela ideja pa ga je njegov agent Tony Krantz upoznao s Markom Frostom, s kojim je započeo rad na scenariju. Unatoč činjenici da je Warner ubrzo odustao od projekta, Lynch i Frost postali su dobri prijatelji i napisali zajednički scenarij pod nazivom “One Saliva Bubble”, koji nikad nije snimljen.

Iako ga je agent još od vremena “Plavog baršuna” nagovarao da napravi štogod za televiziju, David Lynch nikad nije bio previše zainteresiran. Jednoga dana Krantz ga je odveo na ručak u Los Angeles i rekao mu da bi možda mogao napraviti seriju o pravom životu u Americi – njegovoj viziji Amerike kako ju je prikazao u “Plavom baršunu”. Lynchu je odmah na pamet pala ideja o gradiću i premda ni on ni Frost nisu bili oduševljeni, odlučili su udovoljiti Krantzu i napisati nekoliko rečenica. Navodno su prvo pogledali film “Gradić Peyton”, a zatim nacrtali kartu i odredili što će se u njihovu fiktivnom gradiću nalaziti (pilana, leš na obali rijeke…).

Ideju za seriju prezentirali su na kratkom sastanku 1988. godine Chadu Hoffmanu, predsjedniku televizijske kuće ABC. Originalna zamisao bila je stvoriti misteriju oko ubojstva Laure Palmer i to staviti u prvi plan, ali istovremeno razviti priču sa svim ostalim likovima. Drugim riječima, Lynch i Frost željeli su napraviti miks policijske istrage i sapunice. ABC-u se svidjela ideja pa su Lynch i Frost unajmljeni da napišu scenarij za pilot-epizodu. Frost je pisao verbalne likove (npr. Benjamin Horne), a Lynch je bio odgovoran za lik agenta Coopera. Serija se originalno trebala zvati “Northwest Passage”, ali kako taj grad doista postoji, odlučili su je preimenovati u “Twin Peaks”.

Pilot-epizoda snimljena je za 1,8 milijuna dolara, uz dogovor da će biti snimljen i alternativni završetak kako bi se napravio TV film za područje Europe ako serija ne prođe. No nakon emitiranja pilot-epizode gotovo cijeli SAD zahvatila je manija danas poznata pod nazivom “Tko je ubio Lauru Palmer?”, i serija “Twin Peaks” službeno je započela s emitiranjem…

Goran Čelig