You are currently viewing Godišnjica premijere filma The Doors redatelja Olivera Stonea

Godišnjica premijere filma The Doors redatelja Olivera Stonea

Na današnji dan, 23. veljače 1991. godine u Los Angelesu održana je premijera biografskog filma “The Doors” slavnog američkog redatelja Olivera Stonea. U glavnim ulogama možemo vidjeti Michaela Madsena, Billyja Idola, Meg Ryan, Kevina Dillona, koji glumi bubnjara Johna Densmorea, Kyle McLelan klavijaturist je Ray Manzarek, Frank Whaley gitarist Robbie Krieger, a Val Kilmer za ulogu Jima Morissona nominiran je za nagradu MTV Movie, dočim je Oliver Stone zaradio nominaciju za režiju na filmskome festivalu u Moskvi.

Jim Morrison (Val Kilmer) stasao je početkom šezdesetih godina u mladog, umjetnički nadarenog intelektualca koji studira filmsku umjetnost i piše poeziju. Fakultetsko okružje ne pokazuje dovoljno razumijevanja za njegove ekscentrične i buntovne ideje, te on napušta studij kako bi se u potpunosti posvetio poeziji i eksperimentiranju s drogama. Uskoro upoznaje Pamelu (Meg Ryan), koja je očarana njegovim tekstovima i karizmatičnom osobnošću, te njih dvoje započinju ljubavnu vezu.

Jimom je jednako oduševljen i fakultetski kolega Ray Manzarek (Kyle McLachlan), koji ga nagovara da osnuju rock-grupu. Slijedi munjeviti uspon sastava The Doors, a Morrisonova sve veća popularnost hrani njegovu egocentričnu i neobuzdanu narav, zbog koje sve češće dolazi u sukob s ljudima koji ga okružuju…

Goran Čelig