You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Riba zvana Vanda Charlesa Crichtona

Godišnjica premijere komedije Riba zvana Vanda Charlesa Crichtona

Na današnji se dan, 7. srpnja 1988. godine zbila njujorška, ujedno i svjetska premijera filma “Riba zvana Vanda” (A Fish Called Wanda). Taj je film moguće opisati samo u superlativima, kao istinski klasik komedije koji možete gledati bezbroj puta s jednakim entuzijazmom. Film je jedna od najdražih komedija mnogih filmskih zaljubljenika, pa ne čude potpuno zasluženi hvalospjevi koji čak i danas stižu na adrese autora i glumaca tog remek-djela. Bizarna je zanimljivost da je Danac Ole Bentzen gledajući film 1989. doslovce umro od smijeha.

“Riba zvana Vanda” priča je o ubojstvu, požudi, pohlepi, prijevari i – morskoj hrani. Seksi Amerikanka Vanda (Jamie Lee Curtis) u London dovodi tajnog ljubavnika Otta (Kevin Kline) kako bi joj pomogao ukrasti dijamante u vrijednosti od 20 milijuna dolara. Zajedno s dečkom Georgeom (Tom Georgeson) i obožavateljem životinja s govornom manom Kenom (Michael Palin) realizira veliku pljačku, ali pohlepna kakva jest, želi plijen samo za sebe pa ona i Otto cinkaju Georgea policiji ne znajući da je on već premjestio dijamante na drugu tajnu lokaciju. Kako bi se približila Georgeu, Vanda se dodvorava njegovu odvjetniku Archieju Leachu (John Clessu) jer ako George prizna krivnju za pljačku, tada će Archieju otkriti mjesto gdje je sakrio dijamante kako bi smanjio kaznu…

Svaki djelić filma djeluje besprijekorno, što potvrđuje i sedam osvojenih filmskih nagrada te čak petnaest nominacija – od BAFT-e, Zlatnoga globusa do Oscara – “Riba zvana Vanda” ima ih sve u svojoj kolekciji. Jamie Lee Curtis i Kevin Kline maestralno su odigrali svoje role, ali u srcu svakog istinskog filmofila montipajtonovci John Cleese i Michael Palin sigurno zauzimaju posebno mjesto. Trijumfalnim nastupom u “Ribi zvanoj Vanda” Cleese i Palin još su jednom pokazali da su jedni od najvećih komičara svih vremena.

Izvrsnu crnu komediju “Riba zvana Vanda” o zlosretnim pljačkašima koje vlastita pohlepa uvaljuje u gomilu nevolja nakon majstorski obavljenoga posla redatelj Charles Crichton snimio je 1988. godine prema scenariju koji je napisao zajedno sa znamenitim montipajtonovcem Johnom Cleeseom. Cleese filmom dominira i kao odvjetnik Archie. Premda besprijekoran u ulozi koju je smislio i namijenio sebi, a usput i producirao, taj izvrsni glumac ima ravnopravnoga partnera u još jednom pajtonovcu, Michaelu Palinu, koji tumači ulogu mucavoga ljubitelja životinja Kena.

Izvrsnom komičarkom pokazala se i Jamie Lee Curtis, kao i Kevin Kline. Ukratko, riječ je o vrhunskom filmu duhovita zapleta s bezbroj neočekivanih obrata, usto režiranom sa savršenim osjećajem za ritam te s nadahnutom i u svakomu pogledu izvanserijskom glumačkom ekipom.

Goran Čelig