You are currently viewing Godišnjica premijere filma Mala pljačka vlaka Dejana Šorka

Godišnjica premijere filma Mala pljačka vlaka Dejana Šorka

Na današnji dan, 11. srpnja 1984. godine održana je premijera odličnog filma Dejana Šorka “Mala pljačka vlaka”.

Lika, 1918. godina, kraj Prvog svjetskog rata. Na planinskom prijevoju zabačene velebitske goleti nalazi se mala žandarmerijska stanica, upravo na rubu područja koje nadziru razbojnici predvođeni Todorom Strašnim. Prijelomno je vrijeme, ne zna se što će biti sutra, hoće li Austro-Ugarska Monarhija, čiju vlast predstavljaju žandari, opstati pa šef stanice Cokula uspostavlja svojevrsne kolegijalne odnose s razbojnicima, što opet ne znači da se ne bi rado dokopao Todora…

Prvijenac Dejana Šorka smatra se prvim postmodernističkim filmom u hrvatskoj kinematografiji. Poigravanje populističkim žanrovima konstanta je ranog Šorkova filmskog opusa, a u “Maloj pljački vlaka” na meti je vestern, točnije špageti-vestern. Anarhija, cinizam i deziluzioniranost koji su vladali balkanskim gudurama pri kraju vladavine Austro-Ugarske Monarhije idealno odgovaraju Šorkovu ismijavanju romantičnih ideala vesterna, ali i anarhoidnih klišeja špageti-vesterna.

Šorak je okupio impresivnu glumačku ekipu (Bata Živojinović, Miodrag Krivokapić, Mustafa Nadarević, Kruno Radić, Danko Ljuština…) i snimio film na Velebitu u teškim vremenskim uvjetima. Film je osvojio nagradu publike na pulskom festivalu, a u kinima se potvrdio kao jedan od omiljenih domaćih filmova te godine.

Goran Čelig