You are currently viewing Godišnjica kinopremijere komedije Vikend kod Bernieja redatelja Teda Kotcheffa

Godišnjica kinopremijere komedije Vikend kod Bernieja redatelja Teda Kotcheffa

Na današnji je dan, 5. srpnja 1989. godine u američku kinodistribuciju puštena pustolovna crna kriminalistička komedija “Vikend kod Bernieja” (Weekend at Bernie’s) u režiji Teda Kotcheffa.

Zbunjeni Richard Parker (Jonathan Silverman) i njegov najbolji prijatelj, lakomisleni Larry Wilson (Andrew McCarthy) mladi su službenici njujorškog osiguravajućeg društva koji jednog vrućeg ljetnog poslijepodneva pregledavajući poslovne dokumente tvrtke neočekivano otkriju da je netko kompaniju “olakšao” za dva milijuna dolara. Odlučivši novost smjesta dojaviti svom ekscentričnom šefu Bernieju Lomaxu (Terry Kiser), Richard i Larry i ne slute da je upravo on pljačkaš… Shvativši kako ne smije dopustiti da njegovu operaciju izvedenu u suradnji s gangsterom Vitom (Louis Giambalvo) ugroze dvojica šeprtlja, Bernie momke pozove da u njegovoj luksuznoj kući na otoku provedu vikend za predstojeći američki praznik rada. Istodobno Bernie angažira Vitova plaćenog ubojicu Paulieja (Don Calfa), koji se treba pobrinuti da dvojica mladića zauvijek nestanu. No Bernie ne zna da je Vito zapovjedio Paulieju da umjesto Richarda i Larryja ubije njega. A kad momci na otoku Bernieja pronađu mrtvog, silom prilika odluče se pretvarati da im je šef još uvijek živ. Uz licemjerne goste Berniejeve zabave, to će dodatno zbuniti i ne osobito bistrog Paulieja, ali i privlačnu Gwen Saunders (Catherine Mary Stewart), Richardovu romantičnu kolegicu u koju se on zaljubio…

Pustolovna crna krimi-komedija iskusnog Teda Kotcheffa (Zabava s Dickom i Jane, Tko ubija velike kuhare Europe?, Switching Channels, Zimski ljudi, Kad starci prolupaju, TV serija Zakon i red: Odjel za žrtve), filmaša zacijelo najpoznatijeg po režiji akcijske drame Rambo, jednog od najvećih hitova 80-ih godina, zabavno je, dinamično, ležerno i duhovito ostvarenje. Scenarist Robert Klane (Nevjerno tvoja, Čovjek s jednom crvenom cipelom, Ludi provod u Europi, serija M*A*S*H), za rad na humorističnoj seriji “Tracey Takes On…” dva puta nominiran za nagradu Emmy, spretno se, razmjerno maštovito, uz dosta crnoga humora poigrava jednostavnom dosjetkom o dvojici ne pretjerano bistrih mladića koji se tijekom jednog vikenda odluče pretvarati da je njihov ubijeni šef još uvijek živ.

U djelu koje je četiri godine potom dobilo ponešto inferiorniji nastavak frivolan ton cjeline i nenametljivu režiju Teda Kotcheffa upotpunjuju raspoložene i pomaknute glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa u vrijeme realizacije filma mladi J. Silverman (Caddyshack 2, U dobru i u zlu, Smrt joj dobro pristaje, Dva stara pajdaša 2, serije The Single Guy, Kim Possible), a njegovi su partneri poznati A. McCarthy (Vatra svetog Elma, Godina oružja, Klub sretnih žena, Mulholland Falls), atraktivna C. M. Stewart (Posljednji zvjezdani borac, Dead Silent, serije Na granici mogućeg, Zvijezda vodilja) i T. Kiser (Petak 13. VII, serije Hill Street Blues, Ubojstvo, napisala je, Zlatne djevojke, Walker, teksaški rendžer) u nezahvalnoj ulozi “živahnog” mrtvaca Bernieja.

Goran Čelig