You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Koja je ovo država redatelja Vinka Brešana

Godišnjica premijere komedije Koja je ovo država redatelja Vinka Brešana

Politička filmska satira Vinka Brešana “Koja je ovo država” imala je premijeru na današnji dan, 3. siječnja 2019. godine. Film je nastao u koprodukciji Hrvatske, Poljske i Srbije, tj. Inter-filma, Orke i Zillion filmsa.

To je priča o suicidalnom generalu, ministru Vlade Republike Hrvatske, koji sam sebe, dragovoljno, zatvori u zatvorsku ćeliju, te o četvorici muškaraca različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskapanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije pokušaju ucijeniti Vladu, i tako isprepleću svoje sudbine u gomili nadrealnih i apsurdnih situacija…

Scenarij je napisao Mate Matišić, a u glavnim se ulogama pojavljuju Lazar Ristovski, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Alma Prica, Sebastian Cavazza, Daniel Olbrychski, Ksenija Marinković, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran Navojec, Bojan Navojec, Goran Bogdan, Dražen Kuhn, Luka Dragić, Nikša Butijer…

Film je prikazan i u sklopu 3. Filmskog festivala glumca u Vinkovcima 2019. godine i bio je najnagrađivaniji naslov; prema mišljenju vinkovačkih gimnazijalaca, bio je to najbolji film, a Krešimir Mikić i Nikša Butijer odnijeli su nagrade za najbolju mušku glavnu i sporednu ulogu, tj. za svoje su uloge ministra Kelave i generala nagrađeni zlatnim i srebrnim Orionom!

Vinko Brešan rođen je 1964. u Zagrebu. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu i Filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Njegov je debitantski igrani film “Kako je počeo rat na mom otoku”, nakon “Titanika”, najgledaniji igrani film u hrvatskim kinodvoranama od 1990. godine. Filmovi “Maršal” i “Svjedoci” nagrađivani su na festivalima u Berlinu i Karlovym Varyma. Mračna komedija “Svećenikova djeca” (2013.) nominirana je za najbolju komediju Europske filmske akademije i distribuirana u 30 zemalja diljem svijeta. Režira i u kazalištu.

Goran Čelig