You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Glup i gluplji redatelja Petera Farrellyja

Godišnjica premijere komedije Glup i gluplji redatelja Petera Farrellyja

Na današnji dan, 6. prosinca 1994. godine u Los Angelesu premijerno je prikazana urnebesna komedija “Glup i gluplji” (Dumb and Dumber) redatelja Petera Farrellyja. “Glup i gluplji” jedan je od najslavnijih filmova devedesetih, komedija koja je nerazblaženim humorom na granici degutantnosti promijenila pravila žanra te otvorila vrata mnogim kasnijim holivudskim hitovima, od kojih su se tek iznimno rijetki uvjerljivošću približili tom pionirskom biseru. Prije svega namijenjen mlađoj publici, film također sadržava i dovoljno klasičnoga komičnog materijala pa predstavlja zabavu za cijelu obitelj.

Lloyd Christmas (Jim Carrey) zaposlen je kao vozač, a njegov prijatelj Harry Dunne (Jeff Daniels) vodi putujući pseći frizerski salon. Nijednome posao ne ide najbolje te je njihov zajednički stan toliko ruševan da ga čak ni kriminalci ne žele opljačkati. Lloyd jednom prilikom vozi na aerodrom lijepu, ali tužnu mladu ženu (Lauren Holly), u koju se istoga trena zaljubi. Prije odlaska primjećuje da je zaboravila kovčeg te ga uzima i pokušava je stići prije polijetanja zrakoplova, ali ne uspije. Lloyd ne zna da je u kovčegu novac ostavljen otmičarima kao otkupnina za njezina supruga. Lloyd i Harry odluče sami otići u Aspen i vratiti kovčeg vlasnici. Kako nemaju novca, odluče putovati Harryjevim automobilom koji je preuređen da izgleda kao veliki pas. Istodobno su im za petama i kriminalci kojima je bio namijenjen novac.

“Glup i gluplji” bio je svojedobno veliki hit u kinima, i u svijetu i kod nas. Peter Farrelly, redatelj i suscenarist (s bratom Bobbyjem Farrellyjem), ponajviše je računao na tada novu zvijezdu Jima Carreyja – i nije pogriješio. Carrey je iza sebe imao već velike uspjehe, “Acea Venturu” i “Masku”, a “Glupim i glupljim” samo je potvrdio status najveće komičarske zvijezde. Dokaz je nastup u trećem dijelu Batmana, ali potom se uspjeh filmova pomalo ograničio (Ace Ventura 2, The Cable Guy), a ističe se “Liar, liar”. Veliki povratak Jima Carreyja bio je u “Trumanovu Showu” Petera Weira. Tom znatno ozbiljnijom ulogom naznačio je odmak od dosadašnjeg ukalupljivanja, ali i nove potencijale.

U “Glupom i glupljem” glumi i Jeff Daniels (Purpurna ruža Kaira, Vrijeme nježnosti), koji je do tada glumio u dramama i drukčijem tipu komedija, ali i ovdje se izvrsno snašao. Lauren Holly pak najpoznatija nam je po ulogama u serijama “NCIS” i “Kućica u cvijeću”.

Goran Čelig