You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Jabberwocky redatelja Terryja Gilliama

Godišnjica premijere komedije Jabberwocky redatelja Terryja Gilliama

Na današnji dan, 28. ožujka 1977. godine u Londonu premijerno je prikazan “Jabberwocky”, komedija redatelja Terryja Gilliama. Film je Gilliam naslovio prema pjesmi Lewisa Carolla iz knjige “Alisa s one strane zrcala” (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There).

Radnja je smještena u srednji vijek, a prati doživljaje Dennisa Coopera (Michael Palin), ambicioznog, ali naivnog mladića kojega se otac, obrtnik, odrekne na samrti zbog neusklađena poslovnoga gledanja na stvari. Dennis ne zna cijeniti njegovo bačvarsko umijeće pa se uputi u grad kako bi tamo potražio sreću i pokušao osvojiti Griseldu, neuglednu djevojku kojoj nimalo nije stalo do njega. U gradu, međutim, vlada nered, jer zemlju terorizira nepoznata strašna zvijer…

“Jabberwocky” je prvi samostalni film Terryja Gilliama, a prije njega zajedno s Terryjem Jonesom režirao je film “Monty Python i Sveti Gral”. Publika i kritičari nisu ga dobro primili iako mu je s vremenom znatno porasla popularnost. Već u njemu vidljiv je karakterističan Gilliamov vizualni stil i mračni smisao za humor.

Glavne su teme filma bijeda srednjovjekovnog života, apsurdna neučinkovitost cehovskog sustava i birokracije, licemjerje Crkve i aristokracije, klasne razlike i subjektivnost sreće. Slične teme prisutne su i u kasnijim Gilliamovim filmovima, a neke se pojavljuju i u “Svetome Gralu” (odakle je recikliran dio kostima i opreme).

Od članova grupe Monty Python, u filmu uz Palina glumi i Terry Jones, a John Cleese odbio je ulogu. Sâm Gilliam pojavljuje se kao skupljač dijamanata.

Goran Čelig