You are currently viewing Godišnjica premijere filma Alfie redatelja Lewisa Gilberta

Godišnjica premijere filma Alfie redatelja Lewisa Gilberta

Na današnji dan, 29. ožujka 1966. godine u Londonu je premijerno prikazan “Alfie”, britanski igrani film u režiji Lewisa Gilberta (redatelj nekoliko filmova iz franšize James Bond), koji se često navodi kao jedno od najpopularnijih i najutjecajnijih filmskih ostvarenja svog vremena.

Po žanru “Alfie” je mješavina drame i seks-komedije, a snimljen je prema istoimenome romanu Billa Naughtona, koji je napisao i scenarij. Protagonist, čiji lik tumači Michael Caine, šarmantni je, ali amoralni cockney-vozač koji zavodi i bezdušno iskorištava žene, kako u seksualnom, tako i u svakom drugom pogledu. Radnja, koju sâm protagonist komentira obraćajući se publici, prikazuje kako njegovi postupci na kraju dovode do tragičnih posljedica…

Iako je teatarska predstava bila veliki hit, neki za tadašnje standarde pikantni detalji sadržaja kao što je u Britaniji tada ilegalan abortus smatrali su se previše kontroverznima za mnoge popularne glumce koji su odbili ponudu da nastupe u filmskoj verziji. To je uključivalo i Terencea Stampa, tumača originalne teatarske uloge, koji ju je umjesto toga proslijedio svom prijatelju Caineu.

“Alfie” je, iako u njemu nema nikakvog eksplicitnog seksa ni golotinje, od cenzorskog odbora BBFC dobio oznaku X. To međutim nije spriječilo “Alfieja” da dobije brojne pohvale kritičara, ali i da stekne izuzetnu gledanost. Praćen dopadljivim soundtrackom (koji uključuje veliki hit Burta Bacharacha – pjesmu “Alfie”) i vrlo dobrim prikazom duha tzv. svingajućeg Londona 60-ih i tada aktualne seksualne revolucije, Caineu je upravo “Alfie” predstavljao odskočnu dasku da se prometne u neospornu zvijezdu britanskog i svjetskog filma.

Uspjeh filma natjerao je autora priče Billa Naughtona da 1970. godine napiše nastavak, roman “Alfie Darling”, koji je pet godina potom dobio i vlastitu ekranizaciju gdje naslovni lik tumači muzičar Alan Price. Godine 2004. u SAD-u snimljen je istoimeni remake originala u kojem je naslovni lik tumačio Jude Law.

Goran Čelig