You are currently viewing Godišnjica premijere britanskoga filma Withnail i ja redatelja Brucea Robinsona

Godišnjica premijere britanskoga filma Withnail i ja redatelja Brucea Robinsona

Na današnji dan, 27. ožujka 1987. godine u New Yorku na New Directors and New Films Festivalu premijerno je prikazan kultni britanski film “Withnail i ja” (Withnail and I).

London 1969. Withnail i Marwood, dvojica nezaposlenih glumaca (koje je nemoguće zaposliti) ne mogu se više nositi s vlagom, hladnoćom, hrpama prljavog posuđa, ludim dilerima i psihotičnim Ircima te odluče napustiti svoj sirotinjski stan na Camdenu i otići na idilični odmor na selo, u kolibu Withnailova strica Montyja. No kada onamo stignu, stalno kiši, nema hrane, a njihove osnovne vještine preživljavanja pokažu se pomalo ograničenima. Ne pomaže im ni dolazak strica Montyja, koji pokaže neugodno gorljivo zanimanje za Marwooda…

Crna komedija redatelja i scenarista Bruce Robinsona temeljena je na njegovu životu u Londonu tijekom 60-ih godina. U nezaboravnim ulogama Whitnaila i Marwooda pojavljuju se Richard E. Grant i Paul McGann, a ne treba izostaviti ni Richarda Griffitsa u ulozi strica Montyja. Uz taj sjajni trio uloge su ostvarili još i Ralph Brown, Michael Elphick, Daragh O’Malley i drugi.

Goran Čelig