You are currently viewing Godišnjica premijere komedije borilačkih vještina Pijani učitelj Woo-Ping Yuena

Godišnjica premijere komedije borilačkih vještina Pijani učitelj Woo-Ping Yuena

Na današnji dan, 5. listopada 1978. godine u Hong Kongu održana je premijera legendarne komedije borilačkih vještina (slapstick martial arts films) “Pijani učitelj” (Jui Kuen | Drunken Master).

Druga suradnja redatelja Woo-Ping Yuena i slavnoga Jackieja Chana svojevremeno je ostvarila velik uspjeh na kinoblagajnama diljem svijeta, a ni do danas nije izgubila ništa od svog šarma i uzbudljivosti, ali i atraktivnosti. Spajajući estetiku martial-arts filma s elementima slapstick-komedije, “Pijani učitelj” zapravo je iznjedrio novi žanr kung-fu komedije, a Jackieja Chana ustoličio kao njezina neospornoga kralja.

Mladi Wong Fei Hong (Jackie Chan) poslan je na trening borilačkih vještina kod svoga ujaka, majstora koji je poznat po ogromnim količinama vina koje pije, kao i po tome što svoje učenike nerijetko ozlijedi za vrijeme treninga. Wong Fei Hong odluči pobjeći od takvog učitelja, ali ga za vrijeme bijega prebije unajmljeni ubojica. Posramljen, ljut i željan osvete, Wong se vraća pijanom učitelju, skrušeno priznajući kako treba njegovu pomoć…

Goran Čelig