You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Ne tako običan život Dannyja Boylea

Godišnjica premijere komedije Ne tako običan život Dannyja Boylea

Na današnji dan, 24. listopada 1997. godine u kinima u Ujedinjenome Kraljevstvu, SAD-u i Kanadi pojavila se iznimno draga komedija “Ne tako običan život” (A Life Less Ordinary) koju je režirao Danny Boyle.

Robert (Ewan McGregor) životni je gubitnik koji radi kao domar u velikoj kompaniji i sanja o boljem životu koji neće biti tako običan. Dok on čisti hodnike i sanjari o tome kako postati veliki pisac šund-romana, lijepa i jezičava Celine (Cameron Diaz) u svom životu nije nikada ništa željela jer je sve imala. Celine je kćerka Robertova šefa Navillea (Ian Holm) i najgora stvar koja joj se dogodila bila je kada joj je odbijena kreditna kartica. Kao i Robertu, njoj je dosadno i želi u životu nešto ne tako obično.

U normalnim okolnostima njihovi se putevi nikada ne bi presjekli, ali netko je imao planove i za to. Anđeoski par O’Reilly (Holly Hunter) i Jackson (Delroy Lindo) Bog je odlučio poslati na Zemlju kako bi poboljšali stabilnost ljubavnih veza. Par koji su dobili za zadatak jesu upravo Robert i Celine.

Kada Roberta napusti djevojka, on potpuno gubi živce i upada u Navilleov ured. Nastaje gužva u kojoj otima Celine i zajedno s njom pobjegne u planine. Bijesni Naville angažira dvoje privatnih detektiva koji bi mu trebali vratiti kćer i ubiti otmičara. No dvoje anđela uvjereno je da su takvi ekstremni uvjeti uvijek plodno tlo za rađanje ljubavi…

Danny Boyle daroviti je škotski filmaš koji je zahvaljujući crnoj komediji “Trainspotting” postao instantna kult-ličnost među filmašima “generacije X”. Kao i mnogi njegovi kolege koji su zanat ispekli u egzotičnim, malim kinematografijama odnosno nezavisnoj produkciji, znao je nedostatak budžeta pretvoriti u kreativnu prednost. Mnogi su hvalili Boyleovo nepristajanje na kompromise odnosno njegovu odluku da odbije sudjelovanje u “Alienu 4”, ali Boyle je na kraju ipak snimio hollywoodski film. Za svaki je slučaj poveo vjerne suradnike, scenarista Johna Hodgea i producenta Andrewa MacDonalda, nadajući se da će uspjeti odoljeti čarima tvornice snova. Rezultat je romantična komedija koja zaplet duguje popularnim screwball-komedijama iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Goran Čelig