You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Arizona Junior braće Coen

Godišnjica premijere komedije Arizona Junior braće Coen

Na današnji je dan, 6. ožujka 1987. godine u New Yorku premijerno prikazana odlična komedija braće Coen “Arizona Junior” (Rising Arizona).

Dobrodušni H. I. McDunnough zvan Hi sitni je kriminalac koji odluči završiti ne osobito uspješnu karijeru s one stranu zakona te započeti miran obiteljski život. Izabranica je njegova srca policajka Edwina zvana Ed, koju je upoznao tako što ga je ona više puta fotografirala prilikom njegovih privođenja u policijsku postaju. Nakon što je ostavi zaručnik, Ed će se zaljubiti u Hija, a ubrzo je uslijedilo i njihovo vjenčanje, dakako uz Hijevo čvrsto obećanje da će se popraviti. Ono što oboje žarko priželjkuju jest dijete kojim bi okrunili ljubav i brak, no planove će im poremetiti spoznaja da Ed ne može roditi. Da stvar bude gora, zbog Hijeve prošlosti agencije za usvajanje ne žele im povjeriti dijete, a s tim se nijedno od njih neće moći pomiriti.

Odlučan poduzeti sve da bi usrećio suprugu, Hi uskoro dozna da je supruga tajkuna Nathana Arizone nedavno rodila petorke. Zaključivši kako je nepravedno da neki imaju čak petoro djece, a oni nijedno, te pretpostavivši da će podizanje petorki predstavljati prevelik izazov za gospođu Arizona, Hi odluči iz doma bogate obitelji ukrasti jedno dijete. No to je tek početak nevolja u koje će se uplesti on i Ed, jer ne samo što će otmica Arizone Juniora biti izuzetno složena i jedva proći uspješno, nego će ih u njihovu domu uskoro posjetiti Hijevi drugovi, braća Gale i Evelle Snoats…

Drugi dugometražni redateljski projekt Joela Coena, u režiji kojeg je nepotpisan sudjelovao i Ethan, realiziran je tri godine nakon njihova sjajnog debija, noirovske krimi-drame “Krvavo jednostavno” iz 1984. godine. Riječ je o izuzetno uspjeloj, vrlo dinamičnoj, neodoljivo šarmantnoj i povremeno urnebesno duhovitoj komediji koja se i četiri i pol desetljeća nakon realizacije smatra najhumanijim i najtoplijim ostvarenjem braće Coen. No ispod humorne oblande i ležernog tona cjeline krije se oštra kritika u vrijeme premijere intenzivnog reganizma i nametnutih obiteljskih vrijednosti, kao i bespoštedno izvrgavanje podsmijehu materijalizma, kompromiserstva i društvene prilagodljivosti.

Iako u onodobnoj kinodistribuciji nije ostvario značajniji uspjeh, film je u međuvremenu stekao kultni status. To nimalo ne iznenađuje jer je nabijen simbolizmom, vizualnim gegovima, slikovitim nekonvencionalnim likovima, efektno pomaknutim situacijama, sjajnim dijalozima i folk-glazbom s dosta jodlanja, a uz raskošan kolorit valja spomenuti i povremenu nenametljivu patetiku koja je opravdana i svrhovita. I u tom filmu, kao i u prethodniku “Krvavo jednostavno”, do izraza je došao izvrstan scenarij Coenovih. Filmskim scenarijima braće Coen valja posvetiti posebnu pozornost jer je riječ o gotovo školskim primjerima jasnoće i ekonomičnosti koji se mogu čitati poput romana. Ti su scenariji precizni i pomno razrađeni te se čini da Coenovi svoje filmove montiraju već na papiru.

Filmovi braće Coen u pravilu su uspjele, žanrovski raznolike, ironične, zabavne, inteligentne i na neobičan način humane crnohumorne posvete klasičnim filmskim naslovima iz zlatnog doba Hollywooda. Bez obzira na obrađivani žanr, u rukama darovitih redatelja koji su se posljednjih godina ipak u određenoj mjeri okrenuli autoreferencijalnosti i derivativnosti žanrovski kanoni redovito bivaju učinkovito ironizirani i nadograđeni bizarnim, nadrealnim humorom. Komedija “Arizona Junior” s jedne je strane nadahnuta filmovima Prestona Sturgesa, osobito njegovim humanim likovima i altruističkim pristupom, a s druge prozom pisaca poput Williama Faulknera i Flannery O´Connor, za koju je Ethan Coen rekao da posjeduje sjajan smisao za kreiranje ekscentričnih karaktera.

Izvrsne uloge u filmu ostvarila je kompletna glumačka postava u kojoj su partneri Nicolasa Cagea i Holly Hunter odlični John Goodman i William Forsythe te trostruka glumačka oskarovka Frances McDormand.

Goran Čelig