You are currently viewing Godišnjica premijere Kišnog čovjeka Barryja Levinsona

Godišnjica premijere Kišnog čovjeka Barryja Levinsona

Na današnji dan, 12. prosinca 1988. godine u New Yorku održana je premijera “Kišnog čovjeka” (Rain Man) Barryja Levinsona, filma s izvrsnim glumcima te odlično gradiranim emotivnim nabojem. Niz scena balansira između komike i tragike zahvaljujući briljantnoj glumi Dustina Hoffmana. Vrlo dobru filmsku fotografiju potpisuje John Seale.

Kada mu umre otac s kojim se nikada nije slagao, Charlie (Tom Cruise) sa svojom djevojkom Susannom (Valeria Golino) otputuje na sahranu. Prilikom čitanja oporuke sazna da mu je otac u nasljedstvo ostavio samo automobil i grm ruža, a tri milijuna dolara ostavio je udruženju Cicinnati Trust. Istražujući zašto je otac donio takvu odluku, dozna da ima brata koji živi u ustanovi za psihički poremećene osobe. Raymond (Dustin Hoffman) je autist, čita, fotografski pamti, pogotovo brojeve, ali ne povezuje činjenice. Kako bi se bolje upoznao s bratom kojeg prvi put vidi, a i kako bi se domogao tri milijuna dolara, Charlie povede Raymonda sa sobom. Isprva je grub prema Raymondu i nema strpljenja, a Susanna ga pokušava urazumiti. Raymond se boji aviona pa prema Los Angelesu, gdje Charlie živi i ima tvrtku, putuju autom. Charliejeva je namjera da uz pomoć odvjetnika dobije starateljstvo nad Raymondom i tako se domogne nasljedstva, no putujući Charlie malo-pomalo počne imati više osjećaja i strpljenja za svoga brata. Kako mu je tvrtka zapala u dugove, on se s Raymondom zaputi u Las Vegas…

Film je 1989. godine dobio četiri Oscara (Dustin Hoffman za najbolju mušku ulogu, Barry Levinson za režiju, Ronald Bass i Barry Morrow za scenarij te Mark Johnson za fotografiju), Zlatni globus u nekoliko kategorija, Zlatnog medvjeda u Berlinu te brojne druge nagrade i nominacije na međunarodnim filmskim festivalima.

Goran Čelig