You are currently viewing Godišnjica premijere humorne drame Amarcord slavnog Federica Fellinija

Godišnjica premijere humorne drame Amarcord slavnog Federica Fellinija

Na današnji dan, 13. prosinca 1973. godine talijansku premijeru imao je film “Amarcord” slavnog redatelja Federica Fellinija. U domaća kina stigao je 18. prosinca, a u francuskima počeo se prikazivati tek 10. svibnja 1974. Nagrađen je Oscarom 1975. godine za najbolji film s neengleskoga govornog područja, uz nominacije za najbolju režiju i najuspjeliji izvorni scenarij te nominaciju za Zlatni globus.

Slikoviti talijanski provincijski gradić Rimini ranih tridesetih godina prošlog stoljeća. Radoznali dječak Titta odrasta u talijanskoj provinciji okružen galerijom živopisnih likova te pokazuje veliko zanimanje za suprotni spol. Premda se s vremenom politički odnosi radikalno mijenjaju, a fašisti počinju dominirati institucijama moći, zajednica ne prestaje živjeti kroz svoje svakodnevne rituale…

Ta impresivno-nostalgična, izuzetno duhovita, slikovita i gorko-slatka humorna drama zasigurno je najpoznatiji i vjerojatno najpopularniji film legendarnog Fellinija (Slatki život, Satyricon, Proba orkestra, Plovi brod, Ginger i Fred), a scenarij uz filmskoga maestra supotpisuje cijenjeni te tri puta za Oscara nominirani Tonino Guerra (Avantura, Noć, Crvena pustinja, Brak na talijanski način), čest suradnik slavnog modernista Michelangela Antonionija.

Spretno kombinirajući grotesku i naturalistički pristup, Fellini iznimno vješto eksploatira mediteranski kolorit i profilira galeriju ekscentričnih protagonista. To okružje dobro poznaje zato što je rođen upravo u tom idiličnom obalnom gradiću, kojemu je vjerojatno i posvetio film. Nakon propalog studija prava okušao se kao novinar, karikaturist i autor stripova, a filmu se potpuno posvetio poslije Drugog svjetskog rata kao asistent i suscenarist velikog Roberta Rossellinija u njegovu klasiku “Rim, otvoreni grad”.

Dobitnik četiriju Oscara za najbolje strane filmove (to jest za remek-djela “Ulica”, “Cabirijine noći”, “8 ½” i “Amarcord”), Fellini, majstor tzv. neorealizma duše, bio je u braku sa svojom muzom, slavnom glumicom Giuliettom Masinom, s kojom je realizirao mnoge filmove.

Fantastičnu glazbu za “Amarcord” potpisuje također slavni skladatelj i oskarovac Nino Rota, zasigurno najpoznatiji po radu na prva dva dijela trilogije “Kum” Francisa Forda Coppole. Za kameru je bio zadužen hvaljeni Giuseppe Rotunno (Jučer, danas, sutra, Sav taj jazz, Popeye), a u glavnim ulogama nastupaju raspoloženi Bruno Zanin, atraktivna Magali Noël te iskusna Pupella Maggio.

Goran Čelig