You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Dobro došli, gospodine Chance Hala Ashbyja

Godišnjica kinopremijere filma Dobro došli, gospodine Chance Hala Ashbyja

Film “Dobro došli, gospodine Chance” (Being There) američki je film pušten u distribuciju na današnji dan, 19. prosinca 1979. godine. Spoj je tragikomedije i satire, a maestralno ga je režirao Hal Ashby. Snimljen je prema romanu “Prisutnost” (Being There), koji je napisao Jerzy Kosiński.

Radnja se vrti oko mentalno zaostalog vrtlara (Peter Sellers), kojeg političari pogrešno smatraju uglednim intelektualcem te se zbog te zabune bez svoje volje penje visoko na ljestvici društvene hijerarhije. Sellers je za ulogu Chancea osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljega glumca u komediji te drugu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega glumca.

Film je doživio veliku hvalu kritike, a neki ga smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena. Neke su od tema koja priča obrađuje političko-društvena hijerarhija, ljudska percepcija i netaknutost te relativnost sreće. Američki filmski institut postavio ga je na 26. mjesto liste komedija, a ceh scenarista Amerike smjestio je scenarij koji je napisao sâm autor knjige na 81. mjesto liste najboljih scenarija ikad napisanih. Časopis Premiere lik vrtlara Chancea stavio je na 49. mjesto popisa 100 najboljih filmskih likova svih vremena, a Sellersovu interpretaciju na 29. mjesto popisa 100 najboljih filmskih izvedbi svih vremena.

Na festivalu u Cannesu 1980. nagrađen je Zlatnom palmom, Jerzy Kosiński dobio je BAFTA-u za najbolji scenarij, a Melvyn Douglas osvojio je Oscara u kategoriji najboljega sporednoga glumca.

Goran Čelig