You are currently viewing Godišnjica kinopremijere humorne drame Noć na Zemlji Jima Jarmuscha

Godišnjica kinopremijere humorne drame Noć na Zemlji Jima Jarmuscha

Jarmuschev omnibus “Noć na Zemlji” (Night on Earth), prvi put prikazan 4. listopada 1991. na filmskom festivalu u New Yorku, a u svjetsku kinodistribuciju pušten na današnji dan, 12. prosinca iste godine, sastoji se od pet priča ili vinjeta čija se radnja događa iste noći u pet različitih metropola: Los Angelesu, New Yorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju. U njihovu se centru nalazi kratkotrajna “veza” između taksista i putnika – ljudi različitih karaktera, zanimanja i namjera koji konverzacijom o bitnim i nebitnih stvarima otkrivaju dio sebe, a autor iz promatračke pozicije u nekoliko dugačkih kadrova donosi vedute i atmosferu pojedinoga grada.

U tom pomalo turobnom filmu s brojnim sjajnim komičnim elementima glumi niz istaknutih glumaca poput Winone Ryder, Gene Rowlands, Armina Mueller-Stahla, Béatrice Dalle i Roberta Benignija, a filmsku fotografiju punu ugođaja i mekanih boja uredio je jedan od tada najeminentnijih snimatelja Frederick Elmes (Plavi baršun, Divlji u srcu).

Istaknut ćemo i glazbu za film koju je komponirao česti Jarmuschev suradnik Tom Waits. Iako “Noć na Zemlji” nije bila nagrađivana kao neki njegovi prethodni filmovi, mnogi je kritičari smatraju jednim od najzrelijih ostvarenja Jima Jarmuscha.

Goran Čelig