You are currently viewing Godišnjica premijere horora Isijavanje redatelja Stanleyja Kubricka

Godišnjica premijere horora Isijavanje redatelja Stanleyja Kubricka

Na današnji dan, 23. svibnja 1980. godine u Americi započela je ograničena distribucija horora “Isijavanje” (The Shining), koji je napisao Stephen King, a režirao slavni Stanley Kubrick.

Film je remek-djelo modernog horora te ga se još naziva i “prvim epskim hororom” u povijesti filma. “Isijavanje” je film koji izaziva jezu i opsjeda gledatelja dugo nakon što završi njegov posljednji kadar, film koji pokazuje užas od kojega se ne može pobjeći. U vrijeme kad je snimljen Kubricka je već pratila reputacija jednog od najprovokativnijih i najintelektualnijih redatelja svoga vremena…

Pisac Jack Torrance (Jack Nicholson) u stvaralačkoj je krizi. Kad dobije ponudu za posao pazikuće u osamljenom hotelu Overlook u planinama Colorada, to mu se učini dobrim rješenjem njegovih problema. Tijekom zime hotel je zatvoren te će on i njegova obitelj – supruga Wendy (Shelley Duvall) i mali sin Danny (Danny Lloyd) – nekoliko mjeseci biti njegovi jedini stanari. Uskoro snježna oluja odsiječe Torranceove od ostatka svijeta. Danny, koji je vidovit i ima sposobnost telepatskog komuniciranja – “isijavanja” – s onostranim svjetovima, uskoro otkrije da je hotel napučen duhovima, bivšim zaposlenicima i gostima, još s početka 20. stoljeća. Ne znajući za takve pojave, Jack počinje sve više piti, nezadovoljan je svojim pisanjem i nikako se ne može riješiti spisateljske blokade. Štoviše, postaje sve mrzovoljniji i agresivniji, pogotovo nakon druženja s gospodinom Gradyjem (Philip Stone), bivšim pazikućom koji je ubio suprugu i kćeri blizanke…

Stanley Kubrick iza sebe ima radove poput “Lolite” (o pedofiliji), “Dr. Strangelovea” (u kojem je nuklearni rat i kraj svijeta pretvorio u grotesknu crnu komediju) te najkontroverzniji od svih – “Paklenu naranču” (koja je šokirala javnost spajanjem mahnitoga nasilja i klasične glazbe). U svim filmovima hvalilo se i cijenilo Kubrickovo redateljsko umijeće, kao i tehnička inovativnost, posebice u “2001.: Odiseji u svemiru”, koja se smatra jednim od najboljih ostvarenja filmske povijesti uopće. Film je snimljen prema istoimenom romanu Stephena Kinga, kojega je na tu priču inspirirala pjesma Johna Lennona “Instant Karma”, koja sadržava stih “We all shine on”. Scenarij su napisali Kubrick i Diane Johnson.

Prema knjizi snimljena je poslije i TV serija, ali ni upola dojmljiva kao taj film. Film je dobio nagradu Saturn, koju dodjeljuje američka Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, za najboljeg sporednog glumca (Scatman Crothers). Treba reći i to da je “Isijavanje” jedan od Kubrickovih filmova koji je izazvao najviše podjela među kritičarima o ocjeni njegove vrijednosti. Posebice mu se prigovaralo zbog mijenjanja težišta filma u odnosu na knjigu: kod Kubricka to više nije priča o ukletom hotelu, nego postaje drama o stvaralačkoj krizi. To je razumljivo uzme li se u obzir da je i sam Kubrick iznimno teško i dugotrajno stvarao svoje filmove. Primjerice, između “Isijavanja” i njegova sljedećeg filma “Full Metal Jacket” prošlo je sedam godina, a između “Full Metal Jacket” i “Oči širom zatvorene” (ujedno njegova posljednjeg filma) čak dvanaest. On je izbacio dijelove Kingove priče, pa je priča filma enigmatičnija i eliptičnija. Ritam filma miran je i spor, precizno određen sigurnom rukom pedantnog redatelja koji je uvijek težio savršenstvu.

Goran Čelig