You are currently viewing Godišnjica premijere horora Dracula redatelja Terencea Fishera

Godišnjica premijere horora Dracula redatelja Terencea Fishera

Na današnji dan, 8. svibnja 1958. godine u američkom gradu Milwaukeeju u Wisconsinu premijerno je prikazan britanski horor “Dracula” (Dracula; u Americi Horror of Dracula) u režiji Terencea Fishera.

Poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja produkcijske kuće Hammer Film, ali i kao jedno od najvažnijih i najutjecajnijnih ostvarenja u povijesti žanra, bio je prvi veliki hit u karijeri Christophera Leeja, a također je označio i začetak istoimene popularne filmske serije. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Brama Stokera u kojem Lee tumači grofa Draculu, vampira koji se stoljećima hrani krvlju stanovnika Transilvanije. Radnja je smještena u 1885. godinu i prikazuje kako će se Draculinoj strahovladi suprotstaviti lovac na vampire dr. Van Helsing, čiji lik tumači Peter Cushing.

Slično kao i s prethodnim filmom “The Curse of Frankenstein”, producenti su se izuzetno trudili film učiniti što različitijim od istoimenoga klasika hollywoodskog studija Universal Pictures. To je postignuto prije svega tako što se scenarij Jimmyja Sangstera daleko više držao književnog predloška, ali i uz daleko eksplicitnije scene nasilja (uključujući prolijevanje krvi, koja je posebno bola oči zahvaljujući filmu u boji) te implicitnu erotiku. Posebna je pažnja posvećena scenama u kojima vampire uništava izloženost suncu, što je postignuto domišljatim korištenjem šminke i jednostavnim specijalnim efektima.

Za tadašnje je vrijeme problematičan sadržaj na “Draculu” navukao pažnju cenzora, uključujući britanski BBFC, koji mu je dao X-rejting, ali i to tek nakon značajnih kraćenja. Usprkos tomu, “Dracula” je postigao izniman uspjeh te dvije godine potom potaknuo snimanje nastavka “The Brides of Dracula”, izuzetno popularne filmske serije koja se snimala do sredine sedamdesetih godina. Dugo je bila dostupna jedino cenzurirana verzija, ali je 2012. restaurirana mnogo dulja verzija, s izrezanim “problematičnim” scenama koje su se prije toga smatrale izgubljenima.

Goran Čelig