You are currently viewing Hvaljeno i nagrađivano remek-djelo Blizu od 9. ožujka u kinima
Blizu (Close), 2022.

Hvaljeno i nagrađivano remek-djelo Blizu od 9. ožujka u kinima

Dobitnik nagrade Grand Prix na festivalu u Cannesu i nominiran za prestižnu nagradu Oscar, “Blizu” (Close) novo je remek-djelo mladog redatelja Lukasa Dhonta!

Kada se u svibnju 2018. tada 27-godišnji belgijski redatelj Lukas Dhont pojavio sa svojim prvijencem, izvrsnim filmom “Djevojka”, na festivalu u Cannesu, vjerojatno ni on sam nije bio svjestan kakvo je veliko djelo snimio. Nedugo nakon kanske premijere, gdje je osvojio nagradu Camera d’Or, koja se tradicionalno dodjeljuje za najbolje filmske debije, Dhont je krenuo na turneju pa je tako svoj film prikazao u Torontu, Tellurideu, Tokiju te mnogim drugim uglednim filmskim festivalima i manifestacijama. Film je bio toliko hvaljen i kvalitetan da je bio izabran za službenog belgijskog kandidata za nagradu Oscar, premda na kraju nije ušao u pet odabranih. No svijet europske kinematografije postao je bogatiji za još jedno ime, a ugledni časopis Forbes mladog je redatelja iduće godine postavio na svoju listu “30 ispod 30”. Pred mladim belgijskim redateljem stajala je svijetla budućnost.

Ove se godine Lukas Dhont vraća s novim remek-djelom. Riječ je o drami “Blizu”, duboko osobnom, snažnom i hrabrom prikazu prijateljstva iz djetinjstva. Na određeni je način “Blizu” već nadmašio prethodni Dhontov uradak – osvojio je nagradu Grand Prix na festivalu u Cannesu, a kao ponovni službeni belgijski kandidat za nagradu Oscar ovaj put ušao u pet izabranih. Osim toga, film “Blizu” do danas je osvojio više od 40 različitih nagrada i priznanja, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes, koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, “Blizu” je skupio više od 90 posto pozitivnih ocjena filmske struke te više od 85 posto pozitivnih ocjena publike. Nesumnjivo je stoga da se radi o još jednom djelu itekako vrijednom pažnje koje nam u domaća kina stiže u četvrtak, 9. ožujka, posredstvom MCF-a.

“Blizu” je priča o intenzivnom prijateljstvu između dva 13-godišnja dječaka, Lea i Remija, koje naglo biva prekinuto. Pokušavajući saznati što se uistinu dogodilo, Leo se zbližava sa Sophie, Remijevom majkom…

Riječ je o hvaljenoj i nagrađivanoj priči o prijateljstvu i odgovornosti kakve ostaju u sjećanju dugo nakon gledanja. Osim spomenute nagrade u Cannesu i nominacije za Oscara, valja istaknuti da je “Blizu” nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma i za nagradu Zlatni globus, a također je dobio i pet nominacija za nagradu Europske filmske akademije, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca.

Teško je izdvojiti je li film “Blizu” kvalitetan zbog svoje režije ili scenarija, ali ono što je potpuno jasno jest da velik dio njegove kvalitete svakako otpada na dvojicu mladih glavnih glumaca, Edena Dambrinea i Gustava De Waelea. Obojici su to prvi filmski nastupi uopće, a premda do sada nisu imali gotovo nikakvog glumačkog iskustva, mnogi kritičari istaknuli su njihovu nevjerojatnu kemiju i prirodnu nadarenost koja im je pomogla da likove s papira prenesu pred kameru. U ulogama njihovih majki pojavljuju se prominentne glumice Émilie Dequenne i Léa Drucker, koje samo nadopunjuju glumački savršenu postavu filma.

Tim djelom Lukas Dhont potvrđuje svoje mjesto jednog od najzanimljivijih europskih redatelja današnjice čiji će se svaki novi film s nestrpljenjem iščekivati.

Goran Čelig