You are currently viewing Godišnjica premijere filma Zločini i prekršaji Woodyja Allena

Godišnjica premijere filma Zločini i prekršaji Woodyja Allena

Na današnji je dan, 12. listopada 1989. godine na filmskom festivalu u Denveru premijeru doživio film “Zločini i prekršaji” (Crimes and Misdemeanors) redatelja i glumca Woddyja Allena.

Dok na svečanoj večeri u njujorškoj židovskoj zajednici prima nagradu za životno djelo i dobrotvorni rad, uglednog oftalmologa s Manhattana Judaha Rosenthala muče druge brige. Već se dulje vrijeme svađa s ljubavnicom Dolores Paley, koja prijeti da će upoznati njegovu suprugu Miriam te joj otkriti sve o njihovoj dvogodišnjoj vezi. Nakon što se za savjet neuspješno obrati najboljem prijatelju Benu, Judah pomoć zatraži od svog s organiziranim kriminalom povezanog brata Jacka, koji predloži trajno rješavanje problema. Istodobno, dok ga sve više guši nesretni brak s otuđenom Wendy, neuspješni dokumentarist Cliff Stern dobije zadatak režirati trivijalni dokumentarac o svom antipatičnom šurjaku Lesteru. Lester je ugledan holivudski producent humorističnih serija, koji Cliffa ne podnosi, ali ga pristane angažirati na zahtjev Wendy. No tu je i plaha Holly Reed, razvedena asistentica produkcije u koju će se Cliff zaljubiti…

Izvrsnu humornu egzistencijalnu dramu 1990. godine nominiranu za Oscara u kategorijama najboljeg redatelja, sporedne muške uloge (Martin Landau) i izvornog scenarija mnogi drže jednim od najuspjelijih filmova Woodyja Allena. Riječ je o izvrsno režiranom ostvarenju koje strukturom podsjeća na autorovo remek-djelo “Hannah i njezine sestre” te u kojem Allen na iznenađujuće ozbiljan, pesimističan i očekivano filozofičan način elaborira teze da je život nepravedan, da se zločin često isplati, da dobri ljudi ne bivaju nagrađeni za svoja djela te da je Bog samo ljudska izmišljotina.

Allen sjajno vodi dvije narativne linije koje se u klimaksu filma spajaju u jednu, egzistencijalne i intimne drame likova spretno križa s crnim humorom i tragikom te stvara intrigantnu i zabavnu cjelinu koju nose raspoloženi nastupi zvučne glumačke postave (Martin Landau, Mia Farrow, Anjelica Huston, Jerry Orbach, Alan Alda, Sam Waterston, Joanna Gleason…).

Goran Čelig