You are currently viewing Godišnjica premijere filma Jesenja sonata Ingmara Bergmana

Godišnjica premijere filma Jesenja sonata Ingmara Bergmana

Na današnji se dan, 8. listopada 1978. godine održala švedska, ujedno i svjetska premijera filma “Jesenja sonata” (Höstsonaten | Autumn Sonata) slavnog Ingmara Bergmana.

Sredovječna Eva naizgled je zadovoljna žena i supruga pastora Viktora, s kojim živi u jednom norveškom selu. Nakon što se dugih sedam godina nije vidjela s majkom, glasovitom pijanisticom Charlotte, koja nastupa diljem svijeta, Eva je pozove u posjet nadajući se pomirenju nakon brojnih nesporazuma i sukoba…

Godine 1979. nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg izvornog scenarija i glavne ženske uloge (Ingrid Bergman) te iste godine ovjenčana Zlatnim globusom za najbolji film s neengleskoga govornog područja, impresivna psihološka egzistencijalna drama Ingmara Bergmana film je u kojem je trostruka oskarovka Ingrid Bergman ostvarila posljednju ulogu.

Djelo u kojem se Ingmar Bergman još jednom potvrdio kao majstor portretiranja kompleksnih i nepovratno zamršenih međuljudskih i obiteljskih odnosa sam je autor naknadno pretočio u dramski tekst koji se s velikim uspjehom i danas izvodi na pozornicama diljem svijeta. Riječ je o tipičnoj bergmanovskoj intimnoj drami u kojoj se redatelj, s osloncem na tzv. nordijski blues, pozabavio Strindbergovim temama i motivima kreirajući u dobroj mjeri strindbergovski složeno i intrigantno dramsko tkivo. Dočim njegovi likovi preispituju nekad davno donesene odluke, Bergman ne postavlja pitanje jesu li one dobre ili loše, nego jesu li ljudi sposobni živjeti s posljedicama tih odluka, kao i to kakve posljedice pojedinčev odabir vlastite slobode i slijeđenje vlastita puta ostavlja na drugim ljudima, osobito onima najbližima.

Goran Čelig