You are currently viewing Godišnjica premijere filma Život sa stricem Krste Papića

Godišnjica premijere filma Život sa stricem Krste Papića

Na današnji dan, 7. travnja 1984. godine u kinima bivše države održana je premijera filma “Život sa stricem” koji je režirao Krsto Papić prema noveli “Okvir za mržnju” Ivana Aralice. Scenarij za film uz Papića i Aralicu potpisao je i Mate Matišić.

Suvremeni Zagreb. Onemoćali Stjepan, starac na samrti, bivši partizan i partijski moćnik, traži od svog nećaka Martina Kujundžića, uglednoga pisca s kojim godinama nije komunicirao, da mu priredi sprovod sa svećenikom. Priča filma vraća se unatrag, u Knin u 1951. godinu, kad je tadašnji srednjoškolac Martin zatražio od strica da mu pomogne pošto su mu lokalni partijski predstavnici odbili daljnju stipendiju…

“Život sa stricem” bio je zadnji filmski skandal socijalističke Hrvatske i Jugoslavije. Republički SUBNOR (Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata), segment ideološki najrigidnije jugoslavenske komunističke organizacije, pokušao je stopirati snimanje filma zbog političke nepoćudnosti, ali nije uspio. Srećom, jer “Život sa stricem” prometnuo se u jedan od najboljih naslova opusa Krste Papića, film koji plijeni dirljivim emocionalnim angažmanom i autentičnošću u prikazu politički obojenih zbivanja premda s druge strane narativnim okvirom o komunističkom pokajniku preobraćenom na vjeru predaka već najavljuje nadolazeće vrijeme ideološko-političke dominacije nacionalizma odnosno političkog utjecaja Katoličke Crkve.

U glavnim ulogama vidjeli smo Davora Janjića, Almu Pricu, Miodraga Krivokapića, Branislava Lečića, Anicu Dobru, Ivu Gregurevića i Radka Poliča.

Goran Čelig