You are currently viewing Godišnjica premijere filma San o ruži Zorana Tadića

Godišnjica premijere filma San o ruži Zorana Tadića

Na današnji dan, 17. ožujka 1986. godine u Istočnoj Njemačkoj premijerno je prikazan hrvatski film “San o ruži” koji je režirao Zoran Tadić prema scenariju što ga je napisao Pavao Pavličić. Glavne su uloge odigrali Rade Šerbedžija, Filip Šovagović, Iva Marjanović, Ljubo Zečević, Franjo Majetić i Anja Šovagović-Despot.

“San o ruži” suvremena je priča o čovjeku koji pokušava ostati pošten i onda kada okolnosti to ne potiču. Junaci toga filma spremni su na borbu, uvjereni da mogu preživjeti bez dobrog obroka, ali ne i bez stava o tome što je dobro, a što zlo.

Radnik Valent slučajno se zatekne na mjestu zločina i od toga trenutka postaje osumnjičen, ali njegov karakter i moralno opredjeljenje ne daju mu mira i tjeraju ga da se izbori za istinu. U tom vrtlogu nepravde i mutnih poslova njemu se pruža prilika doći do veće količine novca koji bi riješili financijske probleme u njegovoj obitelji na rubu egzistencije. Unatoč iskušenju, radnik i njegovi mladi prijatelji spremni su se boriti za svoj stav, uvjereni da neko vrijeme mogu izdržati bez hrane, ali ne i bez pravde. Oni sanjaju o junećoj ruži, o nešto lakšem životu, ali najviše o onome što bi tom životu dalo smisao…

Film je prikazan 1986. i na festivalu u Puli, a mnogi su ga smatrali najboljim ostvarenjem te godine.

Goran Čelig