You are currently viewing Godišnjica premijere omnibus-komedije Kako je propao rokenrol

Godišnjica premijere omnibus-komedije Kako je propao rokenrol

Na današnji dan, 7. svibnja 1989. godine u jugoslavenskim se kinima počela prikazivati kultna omnibus-komedija “Kako je propao rokenrol”. Film je nagrađen na Pulskom filmskom festivalu Zlatnom arenom za montažu.

Film se sastoji od tri zasebne priče – “Do izvora dva putića” (režija Zoran Pezo), “Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi)” (režija Vladimir Slavica) i “Ne šalji mi pisma” (režija Goran Gajić), a svaku je napisao i režirao drugi scenarist i redatelj. U prvoj pratimo mladića Komu, propalog rokera koji želi dokazati ocu producentu da novokomponirana glazba može biti bolja od njegove. Zbog toga se Koma transformira u misterioznog maskiranog folk-pjevača poznatog kao Nindža. Nakon priče koju potpisuje Zoran Pezo slijedi ona Vladimira Slavice. U njoj se Drakula ludo zaljubljuje u plavušu koja ga i bez glogova kolca, srebrnog metka ili Sunčeva svjetla uspijeva lišiti vječnog života. U posljednjem dijelu nastalom pod redateljskom palicom Gorana Gajića pratimo jedan par, šivačicu Evu i muzičara Đuru. Oni imaju harmoničnu vezu u koju raskol uvodi ljubavno pismo…

Dijelove povezuje lik Zelenog Zuba, koji je alter ego Dušana Kojića. Priče su smještene u kontekst popularne i mladalačke kulture u Jugoslaviji neposredno prije njezina raspada te obiluju satiričnim i apsurdnim humorom, kao i elementima farse.

Odlična filmska glazba nastala je zajedničkim trudom Vladimira Divljana (Do izvora dva putića), Srđan Gojkovića (Nije sve u ljubavi) i Dušan Kojića (Ne šalji mi pisma + Zeleni Zub), koji su skladali glazbu za svaki pojedini segment.

Glavne su uloge realizirali Sonja Savić, Srđan Todorović, Anica Dobra, Nebojša Bakočević, Vesna Trivalić, Branko Đurić, Bogdan Diklić, Petar Kralj, Bata Živojinović, Dragan Bjelogrlić, Branimir Brstina, Žika Milenković, Ratko Tankosić i drugi.

Goran Čelig