You are currently viewing Godišnjica premijere filma Živjeti i umrijeti u Los Angelesu Williama Friedkina

Godišnjica premijere filma Živjeti i umrijeti u Los Angelesu Williama Friedkina

Na današnji je dan, 31. listopada 1985. godine u ograničenu distribuciju u američka kina pušten film “Živjeti i umrijeti u Los Angelesu” (To Live and Die in L.A.), napeti krimić slavnog Williama Friedkina, redatelja kultnih filmova kao što su “Francuska veza”, “Nadnica za strah” i “Gluvarenje”.

Film se smatra jednim od najpoznatijih djela neo-noira, a odlična gluma dvojice glavnih zvijezda dodatno je začinila to zanimljivo ostvarenje. Doduše, u postavi koju su činili William Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, Debra Feuer, John Turturro, Darlanne Fluegel, Dean Stockwell i drugi nema slabog mjesta.

Richard Chance (William Petersen) i njegov najbolji prijatelj Jim Hart (Michael Greene) tajni su agenti koji u Los Angelesu već sedam godina uvijek rade zajedno. Ako ne čuvaju američkog predsjednika, onda rješavaju najteže kriminalne slučajeve. Šest mjeseci za petama su inteligentnom i beskrupuloznom Ricku Mastersu (Willem Dafoe), koji krivotvori velike količine novca, ali nemaju dokaza protiv njega. Dva dana prije umirovljenja Jim sam pronađe mjesto gdje Masters krivotvori novac, ali on ga ubije. Richard će odsad raditi s drugim kolegom, Johnom Vukovichem (John Pankow). Uhićenje Mastersa nakon Jimove smrti doživljava kao osobnu stvar. U zračnoj luci on i Vukovich uhite Mastersova kurira Carla Codyja (John Turturro), zbog čega će Codyja u zatvoru posjeti Masters i saznati da ga je prevario odvjetnik Max Waxman (Christopher Allport), kojem je zadatak bio raspačavanje novca. Za to vrijeme Richard i John motre odvjetnikovu kuću, ali Masters ipak uspije ubiti pokvarenoga Waxmana…

Friedkinova su najpoznatija djela svakako spomenuta “Francuska veza” (1971.) i slavni horor “Egzorcist” (1973.). Kao što publika “Francusku vezu” pamti po fantastičnoj potjeri detektiva u automobilu za zločincem u podzemnoj željeznici, tako će se i “Živjeti i umrijeti u Los Angelesu” sigurno pamtiti po potjeri automobilima autocestom, ali vozeći u suprotnom smjeru.

“Živjeti u umrijeti u Los Angelesu”, istaknimo i to, izvanredno je snimio Robby Müller, inače dugogodišnji snimatelj Wima Wendersa.

Goran Čelig