You are currently viewing Godišnjica premijere filma Brooklyn bez majke Edwarda Nortona

Godišnjica premijere filma Brooklyn bez majke Edwarda Nortona

Na današnji dan, 31. listopada 2019. godine s prikazivanjem je počeo izvrsni noir-film “Brooklyn bez majke” (Motherless Brooklyn), koji je znalački režirao glumac i redatelj Edward Norton. Uloge su osim Nortona u njemu tumačili Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Ethan Suplee, Cherry Jones, Alec Baldwin i Willem Dafoe.

New York pedesetih godina prošloga stoljeća. Privatni detektiv Frank Mina (B. Willis) treba se naći s nekim ljudima kako bi im za pozamašnu svotu novca otkrio rezultate istrage. Da bi taj posao prošao glatko, Mina angažira pomoćnike Lionela (E. Norton) i Gilberta (E. Suplee) da pripaze na njega, ali stvari se ubrzo otmu kontroli i Franka ustrijele. Lionel je odlučan u naumu da pronađe ubojice svojeg mentora i prijatelja, a kad unatoč zdravstvenim tegobama (boluje od neugodnog Touretteova sindroma) počne povezivati djeliće misterioznog Frankova slučaja, shvaća kako se upleo u nešto prilično opasno…

Mnogi zaljubljenici u film pitali su se što se dogodilo s Nortonom, glumcem koji je od sredine devedesetih pa sve negdje do 2008. suvereno vladao velikim ekranima i bio nerijetko proglašavan najboljim glumcem svoje generacije. Postoji nekoliko faktora koji su pomogli u rušenju njegova statusa, ali važnije je reći da je ovaj krimić bio projekt koji je Norton gotovo puna dva desetljeća pokušavao osoviti na noge. Naklon do poda zato što se toliko trudio jer film te vrste u ovakvim instant-vremenima teško može donijeti veliku komercijalnu dobit i privući mase na gledanje.

Riječ je o čistokrvnom noir-naslovu kakve smo posljednjih desetak i više godina mogli gledati tek na kapaljku, ali Nortona to nije pokolebalo i upornost se naposljetku isplatila (dakako ne financijski). Svaka preporuka.

Goran Čelig