You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Bullitt redatelja Petera Yatesa

Godišnjica kinopremijere filma Bullitt redatelja Petera Yatesa

Na današnji dan, 17. listopada 1968. godine u sjevernoamerička kina pušten je čuveni “Bullitt”, koji je maestralno režirao Peter Yates. Glumačku ekipu predvodi slavni Steve McQueen, a uz njega su Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon, Robert Duvall, Simon Oakland i Norman Fell.

Kad mu njegov nadređeni, kapetan Sam Bennett (S. Oakland), povjeri zaštitu Johnnyja Rossa (P. Renella), mafijaškog doušnika koji je svojim šefovima ukrao dva milijuna dolara i odlučio svjedočiti protiv njih, iskusni detektiv Frank Bullitt (S. McQueen) zaključi da je pred njim jednostavan posao. Frank je grub, šutljiv i potpuno predan svom poslu, zbog čega pomalo pati njegova veza s Cathy (J. Bisset). Doznavši da je Ross iznajmio sobu u trošnom hotelu, Frank ga posjeti u društvu partnera Delgettija (D. Gordon), koji kao Johnnyjeva zaštitara angažira detektiva Stantona (C. Reindel). Već sljedećeg jutra u sobu iznenada upadnu dvojica, ustrijele Rossa i teško rane Stantona. Od ranjenoga kolege dozna da je Ross otvorio vrata svojim ubojicama i shvati da je suočen sa slučajem u kojem ništa nije onakvo kakvim se čini i koji ambiciozni političar Walter Chalmers (R. Vaughn) želi iskoristiti za osobnu promociju. Izgleda da iza svega stoji opasni mafijaš Albert Edward Renick (F. Orlandi), a u lovu njega Franku će pomoći susretljivi taksist Weissberg (R. Duvall)…

Nezaboravni glumac Steve McQueen (Sedmorica veličanstvenih, Veliki bijeg), nominiran za Oscara 1967. za glavnu ulogu u filmu “The Sand Pebbles”, preko noći je postao zvijezda i još za života ušao u legendu. Rođen 1930. godine u Missouriju, McQueen je odrastao u sirotištu nakon što ga je napustio otac, mornarički pilot. Premda je i sam stupio u mornaricu, neukrotivi duh i strogi vojni propisi nagnali su ga da se predomisli. U New Yorku je pohađao razne glumačke škole, a pred teatarsku publiku prvi je put stao 1955. Godinu poslije uslijedio je i filmski debi u drami “Tamo gore netko me voli” Roberta Wisea, u kojoj je ipak ostao u sjeni Paula Newmana. Dobio je priliku nastupiti u filmu “Operacija Burma” redatelja Johna Sturgesa, a godinu potom Sturges će ga angažirati u “Sedmorici veličanstvenih”…

U ovoj dinamičnoj i realističnoj akcijskoj krimi-drami “Bullitt” cijenjenog Petera Yatesa (Osumnjičeni, Kuća u ulici Carroll) McQueen izuzetno efektno utjelovljuje grubog i razmjerno asocijalnog murjaka. “Bullitt” je ostvarenje koje je na svojevrstan način naznačilo završetak ludih šezdesetih godina anticipiravši lik Prljavoga Harryja, istjerivača pravde koji će obilježiti sljedeće desetljeće.

Uz karizmatičnog McQueena nastupaju, rekosmo, Robert Vaughn (Pakleni toranj, Superman III) te Jacqueline Bisset (Cul-de-sac, Život i doba suca Roya Beana), četiri puta nominirana za Zlatni globus. U zapaženoj epizodi se pojavljuje danas glasoviti oskarovac Robert Duvall (Kum, Apokalipsa danas), filmsku fotografiju potpisuje šest puta za Oscara nominirani William A. Fraker (Rosemaryna beba, Luda invazija na Kaliforniju), a dojmljivu glazbu slavni Lalo Schifrin (Prljavi Harry, U zmajevom gnijezdu), šest puta nominiran za Oscara.

Goran Čelig