You are currently viewing Godišnjica premijere filma Umri muški Johna McTiernana

Godišnjica premijere filma Umri muški Johna McTiernana

Na današnji dan, 12. srpnja 1988. godine u Westwoodu održana je premijera legendarnog akcijskog filma “Umri muški” (Die Hard) Johna McTiernana.

Predbožićno je vrijeme i na 30. katu zgrade korporacije Nakatomi u Los Angelesu traje zabava za zaposlenike. Među njima je i Holly Gennaro McClane, supruga njujorškog policajca Johna McClanea, koji je upravo stigao u grad, u posjet pomalo otuđenoj supruzi. No prije nego što se John stigne pošteno opustiti, u zgradu će upasti skupina izuzetno sposobnih terorista predvođenih hladnokrvnim i nemilosrdnim Hansom Gruberom. Nakon što pobiju pripadnike osiguranja i zauzmu zgradu, teroristi će u jednoj prostoriji okupiti sve prisutne, a Gruber će ubrzo ubiti šefa korporacije Takagija. Kad začuje pucnjeve, McClane će shvatiti što se zbiva i da je Holly postala taokinja, ali i to da im samo on može pomoći ako smjesta krene u akciju…

Film zahvaljujući kojem se Bruce Willis, dotadašnji protagonist hit-serije “Slučajni partneri”, na kraju 80-ih prometnuo u najtraženiju i najplaćeniju holivudsku zvijezdu sjajan je akcijski triler, jedan od najuspjelijih filmova desetljeća, koji će inicirati snimanje čitavog niza sličnih projekata te dosad četiri nastavka.

Djelo nominirano za četiri tehnička Oscara (zvuk, montaža, montaža zvučnih efekata i vizualni efekti) odlikuje iznimno precizna, energična, nadahnuta i efektnim stilizacijama garnirana režija Johna McTiernana, dinamična no apsolutno svrsishodna montaža, vrlo ritmična naracija, maestralno vođenje priče i profiliranje svih likova kroz akciju, i psihološko kroz akciju i reakciju, te suvereno vladanje žanrovskim odrednicama, kao i nadograđivanje spomenutih elemenata.

U djelu temeljenom na romanu Nothing Lasts Forever Rodericka Thorpa iz 1979. godine McTiernan je impresivno posvojio i obnovio klasični fabularni stil, a zahvaljujući svježini, originalnosti, dramaturško-narativnoj kompaktnosti i dinamičnosti cjeline, film je i danas podjednako atraktivan i uzbudljiv.

Goran Čelig