You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Bourneova nadmoć redatelja Paula Greengrassa

Godišnjica pretpremijere filma Bourneova nadmoć redatelja Paula Greengrassa

Na današnji dan, 16. srpnja 2004. godine u Los Angelesu održana je pretpremijera filma “Bourneova nadmoć” (The Bourne Supremacy) britanskoga filmaša Paula Greengrassa, nastavka hita “Bourneov identitet” iz 2002.

“Bourneova nadmoć” drugi je dio popularne trilogije temeljene na špijunskom bestseleru Roberta Ludluma. Hvaljen kao jedan od najboljih akcijskih trilera novog tisućljeća, film je osvojio nekoliko priznatih filmskih nagrada i mnogo različitih nominacija, od kojih su najznačajnije nagrada Saturn te filmske nagrade MTV-a.

Jason Bourne (Matt Damon) ostavio je iza sebe život profesionalnog ubojice, ali noćne more podsjećaju ga na dane kada je obavljao prljave poslove za CIA-u. Gotovo paranoidnog ponašanja, Bourne više nije siguran koja su sjećanja istinita, a koja su proizvod njegove mašte. Zbog toga, zajedno s Marie (Franka Potente), prisiljen je stalno mijenjati mjesto boravka kako bi izbjegao nadzor CIA-e i vodio koliko-toliko normalan život. No nakon što je razotkriveno njihovo skrovište, Bourne odluči suočiti se sa svojom prošlošću, spasiti život voljene žene te spriječiti međunarodni incident…

U ulozi antijunaka koji se s one strane zakona bori protiv negativaca u potrazi za pravdom i vlastitim identitetom nanovo briljira holivudski zlatni dečko Matt Damon, dobitnik Oscara (“Dobri Will Hunting”) i Zlatnoga globusa (“Dobri Will Hunting”, “Talentirani gospodin Ripley”). U nastavku gledamo i Juliju Stiles, koju smo uglavnom viđali u romantičnim komedijama, pa je njezin odličan nastup u ovom žanru doista ugodno iznenađenje.

Ono što taj film razlikuje od ostalih akcijskih uradaka koji obiluju borbenim scenama originalni su trenuci u radnji, jedinstvena priča, zanimljiv razvoj likova, kao i međusobnih odnosa. “Bourneova nadmoć” svakako zaslužuje titulu jednog od najboljih akcijskih špijunskih trilera uopće.

Goran Čelig