You are currently viewing Godišnjica premijere filma Ubojstvo po brojevima redatelja Barbeta Schroedera

Godišnjica premijere filma Ubojstvo po brojevima redatelja Barbeta Schroedera

Na današnji dan, 19. travnja 2002. godine održana je sjevernoamerička premijera trilera “Ubojstvo po brojevima” (Murder by Numbers), u kojem Sandra Bullock glumi detektivku na tragu srednjoškolcima koji su odlučili izvršiti neobično ubojstvo, kako bi još jednom dokazala da nijedan zločin nije savršen iako se zločincima katkad čini suprotno…

Cassie Mayweather (Sandra Bullock) detektivka je Odjela za ubojstva, profesionalka na tragu dvojici srednjoškolaca, Richardu Haywoodu (Ryan Gosling) i Justinu Pendletonu (Michael Pitt), koji su počinili naizgled savršeno ubojstvo ne ostavivši nikakvih dokaza, a čini se ni motiva. No iako su psihopat Justin i razmaženi Richard ubojstvo nedužne djevojke pomno isplanirali, nisu računali na Cassienu predanost i njezina novog partnera, neiskusnog Sama Kennedyja (Ben Chaplin), koji svoj posao obavlja strogo prema pravilima.

“Ubojstvo po brojevima” redatelja Barbeta Schroedera staromodni je triler istrage u najboljem smislu te žanrovske odrednice, ali i takav koji uobičajene postavke žanra nadilazi pričom o zlikovcima. No zločinci nisu neuhvatljivi kriminalci, već samo razmaženi tinejdžeri, koji zločin čine iz puke dosade. Neočekivani obrati, uz slavnu Sandru Bullock koja je odmjerenim nastupom vrhunske istražiteljice zaslužila sve pohvale, glavni su aduti filma. Između ostalih glumaca treba izdvojiti odličnog Michaela Pitta i pogotovo uvijek izvrsnoga Ryana Goslinga.

Goran Čelig