You are currently viewing Godišnjica premijere filma Thelma i Louise redatelja Ridleyja Scotta

Godišnjica premijere filma Thelma i Louise redatelja Ridleyja Scotta

Na današnji je dan, 20. svibnja 1991. godine na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu prvi put prikazan jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, “Thelma i Louise” (Thelma & Louise) slavnog redatelja Ridleyja Scotta, koji je još uvijek ostao odličnim primjerom obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom.

Žanrovski, to je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti posrijedi himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja. Zato je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta i potaknula brojne imitatore.

Netko im je rekao da bi trebale pronaći život. Thelma i Louise to su i učinile. Louise (Susan Sarandon) konobarica je u restoranu brze hrane koja se nikako ne može pomiriti s činjenicom da je njezin dečko, glazbenik, stalno na putu. Thelma (Geena Davis) kućanica je udana za Darryla (Christopher McDonald), koji od nje traži da bude tiha kako bi bez ometanja mogao pratiti utakmice na televiziji. Jednoga dana njih dvije zajednički shvaćaju da im je dosta svakodnevnog života u kojemu moraju biti tihe i poslušne te se odluče zaputiti na cestovni put automobilom. Njihovo putovanje međutim ne započinje očekivano jer Thelmu pokuša silovati muškarac kojega Lousie ubije kako bi spasila prijateljicu. Sumnjajući u razumijevanje mjerodavnih tijela, Thelma i Louise bježe u Meksiko…

Goran Čelig