You are currently viewing Godišnjica premijere filma U zmajevom gnijezdu Roberta Clousea

Godišnjica premijere filma U zmajevom gnijezdu Roberta Clousea

“U zmajevom gnijezdu” (Enter the Dragon) američkoga filmaša Roberta Clousea film je borilačkih vještina premijerno prikazan na današnji dan, 26. srpnja 1973. godine, samo šest dana nakon smrti glavnoga protagonista Brucea Leeja. Osim što je posrijedi posljednji naslov u kojemu je glavnu ulogu ostvario legendarni Lee, bio je to i prvi kineski martial arts film snimljen u Hollywoodu, u suradnji Golden Harvesta i Warnera.

Iako završna verzija filma nije onakva kakvu je osmislio Bruce Lee, koji je htio da “U zmajevom gnijezdu” ne bude samo borilački film, već da kung-fu predstavi kao dio kineske tradicije i kulture, legendarni je Bruce u punom sjaju i snazi eksplodirao u tom klasiku koji je začeo svjetsku groznicu borilačkih filmova, a od Leeja stvorio jednu od najvoljenijih ikona modernoga doba!

Leeja (Bruce Lee), člana šaolinskoga hrama, majstora tjelesnih i duhovnih disciplina borilačkih vještina, posjeti britanski agent Braithwaite (Geoffrey Weeks) kako bi ga nagovorio da se prijavi na ekskluzivni turnir u borilačkim vještinama na otoku koji je u vlasništvu tajanstvenoga Hana (Kien Shih). Han je milijarder, bivši član Šaolina, ali krenuo je putem kriminala pa Braithwaite vjeruje kako je turnir samo paravan za ilegalne poslove krijumčarenja droge i prostitucije. Lee baš i nije siguran želi li prihvatiti zadatak, ali kada dozna da je upravo Han odgovoran za smrt njegove sestre, na čijem se grobu zakleo na osvetu, spremno odlazi na turnir…

“U zmajevom gnijezdu” bez imalo je dvojbe jedan od najslavnijih svjetskih filmova uopće, pripadnik malobrojne skupine naslova koji su pripadajuće žanrove toliko nadrasli da su postali njihov sinonim. Ovdje je dakako riječ o borilačkom podžanru akcijskog filma, koji svoju omiljenost diljem svijeta bezrezervno duguje nezaboravnom velikanu Bruceu Leeju. Svojim nevjerojatnim borilačkim bravurama koje propituju zakone fizike, ali i neizmjernim šarmom, Lee je postao simbol cijeloga žanra, a njegova nesretna smrt nije ni najmanje utjecala na njegovu slavu, koju nove generacije poklonika neprestano i iznova naglašavaju.

Uz Leeja, današnjim je gledateljima posebna zanimljivost u nepotpisanoj ulozi vidjeti budućeg velikana Jackieja Chana, možda jedinoga pravog Leejeva sljedbenika i nasljednika. Ostale uloge tumače John Saxon, Ahna Capri, Bob Wall, Shih Kien i Jim Kelly.

Goran Čelig