You are currently viewing Godišnjica premijere filma Na zmajevom putu legendarnog Brucea Leeja

Godišnjica premijere filma Na zmajevom putu legendarnog Brucea Leeja

Na današnji je dan, 1. lipnja 1972. godine održana hongkonška premijera filma “Na zmajevom putu” (Meng long guo jinag | The Way of the Dragon) Brucea Leeja. Najveći glumac borilačkog žanra, čiji su filmovi toliko značajni da su redefinirali akcijski žanr i postali podžanr sam po sebi, debitirao je kao scenarist i redatelj spomenutog filma, u kojem se pojavljuje i kao glumac.

Tan Lung (Bruce Lee) stiže u Rim kako bi pomogao rođakinji Chen Ching Hua (Nora Miao) voditi restoran. Lokalni gangsteri pokušavaju je prisiliti da im proda restoran. Budući da nemaju namjeru popustiti u svom naumu, spremni su ga silom ostvariti. No kada Tan Lung stigne u grad, omjer snaga se mijenja i koliko god se oni trudili, ne mogu poraziti Tan Lunga. Gangsteri odluče unajmiti najbolje japanske i europske borce, ali on ih se s lakoćom svladava. Jedino što im je preostalo jest pozvati američkog borca Colta (Chuck Norris)…

“Na zmajevom putu” doživio je velik uspjeh, a njegova reputacija još je dodatno narasla nakon Leejeve smrti. Godine 1978. snimljen je tzv. brucespolitation-nastavak pod naslovom “Na zmajevom putu 2”, u kojem je naslovnu ulogu tumačio Bruce Le, glumac koji je namjerno uzeo slično ime.

Po mnogima je baš film “Na zamjevom putu” najbolje ostvarenje legendarnog borca i glumca čija popularnost ni danas ne jenjava. Film sadržava jedan od najslavnijih obračuna svih vremena, kada se u rimskom Koloseju potuku dva najpoznatija akcijska glumca, Bruce Lee i Chuck Norris.

Osim Brucea Leeja i Chucka Norrisa, u filmu glume Nora Miao, neizostavni Robert Wall, Huang Tsung-hsing, Tony Liu, Wei Ping-ao i mnogi drugi.

Goran Čelig