You are currently viewing Godišnjica premijere filma Tri Kondorova dana redatelja Sydneyja Pollacka

Godišnjica premijere filma Tri Kondorova dana redatelja Sydneyja Pollacka

Na današnji je dan, 24. prosinca 1975. godine u New Yorku održana premijera filma “Tri Kondorova dana” (Three Days of the Condor), izuzetno napetog trilera nastalog prema knjizi “Six Days of the Condor” pisca Jamesa Gradyja. Potpisuje ga Oscarom nagrađeni redatelj Sydney Pollack (“Moja Afrika”, “I konje ubijaju, zar ne?”), a u glavnoj ulozi pojavljuje se također oskarovac Robert Redford.

Joe Turner, zaposlenik CIA-e, ima poprilično jednostavan posao, on provodi vrijeme u udobnom uredu čitajući razne časopise, novine i knjige u potrazi za skrivenim informacijama i novim idejama. No sve se to promijeni kada Joe zahvaljujući odlasku na ručak izbjegne sigurnu smrt. Shvativši da su svi iz njegova ureda mrtvi, on kreće u bijeg. Joe, koji se sada predstavlja tajnim imenom Kondor, zna da više nikome ne smije vjerovati te da jedina nada leži u otkrivanju identiteta osobe koja je naručila ubojstva…

Navedeni Robert Redford briljira u ulozi nedužnog špijunskog analitičara, ali bilo bi nepravedno ne spomenuti i fantastičnu Faye Dunaway kao njegovu partnericu. U ulozi negativaca tu su poslovično kvalitetni i mnogim nagradama ovjenčani Cliff Robertson i Max von Sydow.

Goran Čelig