You are currently viewing Godišnjica premijere filma Prljavi Harry redatelja Dona Siegela

Godišnjica premijere filma Prljavi Harry redatelja Dona Siegela

Na današnji je dan, 21. prosinca 1971. godine u San Franciscu premijerno prikazan film pod naslovom “Prljavi Harry” (Dirty Harry), u nas pak preveden kao “Škorpion ubija”.

Prvi iz iznimno uspješnog serijala filmova o inspektoru Callahanu, legendarnom Prljavom Harryju, redatelja Dona Siegela bio je prava revolucija u Hollywoodu davne 1971. godine, infuzija svježe krvi akcijskih B-filmova u pomalo posustalo holivudsko viđenje policijskih priča. Nakon što se proslavio ulogama šutljivih jahača u filmovima Sergia Leonea, legendarni se Clint Eastwood tim filmom i njegovim nastavcima do kraja zacementirao u svijest i srca svih ljubitelja kinematografije, odakle nije izišao ni danas, kada je iza njega Oscarima potvrđena karijera glumca i redatelja.

Date li mu u zadatak hvatanje okrutnih ubojica, s lanca ste pustili pobješnjelu zvijer. On je legendarni Prljavi Harry Callahan, policajac kojega ne mogu prestrašiti ni najokorjeliji kriminalci, a kamoli birokratski šefovi. Jedini je sposoban obračunati se na pravi način s onima koji to zaslužuju…

San Francisco živi u strahu, teroriziran nezamislivim zločinima i ucjenama ubojice koji sebe naziva Scorpio. Policijsku potragu predvodi beskompromisni Harry Callahan (Clint Eastwood), poznat po nadimku Prljavi Harry, inspektor koji ne poštuje nikakva pravila, ne nosi pancirku ni propisano oružje i izgleda kao da uživa u zagorčavanju života svojim nadređenima. No Callahana iznad svega goni želja za pravdom i kažnjavanjem kriminalaca iako to katkad čini na ekstreman način. Kada Scorpio kidnapira četrnaestogodišnju djevojčicu i zatraži od grada 200 tisuća dolara kako bi je vratio, Callahana zaduže za predaju zatraženog novca. U akciji je ranjen njegov kolega Chico (Reni Santoni), a Prljavi Harry prijeđe sve granice dozvoljenoga policijskog ponašanja kako bi ipak uhitio zločinca. Iako je oteta djevojčica pronađena mrtva, Scorpio je pušten iz zatvora zbog Callahanova nepoštovanja procedure. No Scorpio ne planira prestati sa zločinima…

Iako su u agresivnom nastupu glavnoga junaka poneki liberalni kritičari u filmu vidjeli opravdanje nasilnog osvetništva, “Prljavi Harry” zapravo je film ispunjen moralnim dvojbama ljudi koji moraju prijeći preko svojega morala kako bi drugi mogli sigurno živjeti. No ako ponekom gledatelju takvi elementi filma i promaknu, ostaje činjenica da akcijskom vrtuljku jednog od filmova koji se navode kao definicija žanra nitko ne može odoljeti.

Goran Čelig