You are currently viewing Godišnjica premijere filma Titanic Jamesa Camerona

Godišnjica premijere filma Titanic Jamesa Camerona

Na današnji dan, 18. studenog 1997. godine održana je londonska premijera slavnog filma Jamesa Camerona, epske priče “Titanic”, u kojoj su glavne uloge tumačili Leonardo DiCaprio i Kate Winslet.

Krajem travnja 1912. Titanic je završio svoj kratki život poput najsjajnije zvijezde ostavivši trag koji tinja i danas, gotovo čitavo stoljeće potom. Priča o divovskom brodu priča je i o sudbinama stotina nesretnih putnika, a posebno o sudbini mladog Jacka Dawsona i lijepe Rose Dewitt. Izvikujući sada već slavnu rečenicu “Ja sam kralj svijeta!”, Leonardo DiCaprio postao je u trenutku prepoznatljiv i nedjeljiv dio nezaboravnog filma, ali i simbol snage ljubavi…

Duboko ispod morske površine istraživač i lovac na blago Brock Lovett (Bill Paxton) u potrazi je za legendarnim dijamantom, navodno skrivenim na potonulom Titanicu. Kada Lovett umjesto dragog kamena pronađe crtež nage žene, a ta se žena, danas starica, prepozna, počinje jedna od najromantičnijih i najtužnijih priča svih vremena. Među brojnim putnicima najvećeg broda u povijesti, Titanica, našla se i sedamnaestogodišnja Rose (Kate Winslet), nesretna zbog ugovorenog vjenčanja. Njezin bogati zaručnik, bezosjećajni Cal Hockley (Billy Zane), budno bdije nad svojom dragom, ali njezino će srce, umorno od rigidnog odgoja, pronaći novu nadu za ljubav u jednom putniku trećeg razreda. Na trenutak izvan nadzora zapovjedne majke, Rose upoznaje slobodoumnog mladića Jacka Dawsona (Leonardo DiCaprio) i njegov je dječački zarazni šarm osvoji iz prve, ali i upozna sa svijetom bez stega. I dok se brod bliži svojoj sudbini, Jack i Rose okusit će zaborav koji donosi ljubav, kojoj nitko, pa čak ni najveća tragedija, ne može stati na put…

Cameronov spektakl svakim svojim kadrom odiše geslom “veći od života” lebdeći iznad žanrova nevjerojatnom redateljskom ingenioznošću: ljubavna priča dvoje mladih u centru je događaja, ali taj nezaboravni film ujedno je i triler, komedija i tragedija u jednom. Prema svim zakonitostima dramatike, “Titanic” je morao podbaciti jer snimiti film koji s jedne strane mora poštovati žanrovske i produkcijske smjernice i ne iznevjeriti gledateljska očekivanja, a s druge ostati zapamćen kao remek-djelo i film koji će naraštaji mladih gledati iznova i iznova u najmanju je ruku bio pothvat sličan ronjenju na dah do same olupine broda. No tom spektaklu doista ništa nije uspjelo prepriječiti uspon do punog financijskog i kreativnog uspjeha: Cameronova izbalansirana režija, specijalni efekti u službi priče, nadahnuta scenografija i sjajne glumačke izvedbe učinili su gledanje filma, znatno duljeg od tri sata, nezaboravnim iskustvom. Ljubitelj morskih dubina Cameron i u tom je filmu iskoristio priliku i spustio se do dna zajedno s filmskom ekipom snimivši dokumentarne materijale koji su također pronašli svoje mjesto u filmu, dodatno potvrđujući autentičnost ostvarenu naprednim specijalnim efektima.

Velik dio filmskog doživljaja vezanog uz “Titanic” na leđima nose mladi i talentirani glumci Leonardo DiCaprio (Avijatičar, Uhvati me ako možeš) i Kate Winslet (Život Davida Galea, Božanska stvorenja). Naizgled nespojiv par, mršavi i nervozni glumac i zamamna, kao s Rubensove slike jedra glumica, uspješno su pokazali kako talent doista može premostiti sve zapreke – slično kao i ljubav. Osim spomenutog para, neizostavno treba spomenuti izvrsnog Billyja Zanea (Fantom) kao negativca koji ipak ima osjećaje te legendarnog Davida Warnera (Planet majmuna, Pretkazanje) kao njegova vjernog slugu.

“Titanic” je zaradio brojne nominacije za nagradu Oscar, njih čak 14, a neprijepornu kvalitetu dokazao je primivši ukupno jedanaest pozlaćenih kipića. Tu su dakako i brojni Zlatni globusi te mnoge druge prestižne nagrade.

Goran Čelig