You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Potres redatelja Marka Robsona

Godišnjica kinopremijere filma Potres redatelja Marka Robsona

Na današnji se dan, 15. studenog 1974. godine u kinima diljem svijeta počeo prikazivati čuveni film katastrofe redatelja Marka Robsona “Potres” (Eartquake). Film sa slavnom postavom (Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy, Lorne Greene, Geneviève Bujold, Richard Roundtree, Marjoe Gortner, Barry Sullivan, Lloyd Nolan, Victoria Principal…) bio je nominiran u tri kategorije za nagradu Oscar, a osvojio je onu za najbolji zvuk.

Inženjer građevinarstva Stuart Graff (Charlton Heston) otuđen je od svoje posesivno ljubomorne supruge Remy (Ava Gardner) te ima preljubničku vezu s Denise Marshall (Geneviève Bujold), udovicom svojeg suradnika. U međuvremenu Remy pokušava nagovoriti svojeg oca, Sama Roycea (Lorne Greene), koji je Stuartov zaposlenik, da svojim utjecajem spriječi Stuarta u viđanju s Denise.

Lew Slade (George Kennedy) policajac je koji je suspendiran s dužnosti jer je udario kolegu iz druge stanice. Ogorčen, Slade razmišlja o napuštanju policije. Jody (Marjoe Gortner), perverzni upravitelj trgovine mješovitom robom, žudi za Rosom Amici (Victoria Principal). Svaka ta životna priča bit će na kušnji jer se bliži dotad neviđeni potres koji će raspoloviti Los Angeles.

Scenarij su napisali George Fox i Mario Puzo (Kum), a glazba je djelo višestrukog oskarovca Johna Williamsa.

Goran Čelig