You are currently viewing Godišnjica premijere filma Terminator redatelja Jamesa Camerona

Godišnjica premijere filma Terminator redatelja Jamesa Camerona

Na današnji dan, 26. listopada 1984. godine premijerama u Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj svoje filmsko putovanje započinje legendarni “Terminator” (The Terminator) Jamesa Camerona.

Sve do tog znanstvenofantastičnog i ponajprije akcijskoga filma Arnold Schwarzenegger bio je drugorazredna holivudska zvijezda, glumac kojega su poistovjećivali s ulogama pustolova i divljaka s mačem u ruci. No Schwarzenegger je srećom pristao glumiti čovjeka robota u naslovu tada sasvim nepoznatoga Camerona, uz to negativca, mehaničkog ubojicu kamena izraza lica i bez emocija, a ta mu je uloga otvorila holivudski zvjezdani vrh. Postao je ikona dehumanizirajuće budućnosti, zastrašujuća spodoba ljudskoga obličja i mehaničkog ustroja koju redatelj sve do kraja filma postupno fizički ogoljava do bezličnoga čeličnoga kostura.

Godine 2029. Los Angeles gomila je ruševina. Nakon atomskog rata strojevi su zavladali svijetom i istrebljuju ostatke ljudskih skupina koje su organizirane u pokrete otpora. Savršeni kiborg nazvan Terminator (A. Schwarzenegger) odlazi u prošlost, u godinu 1984., sa zadatkom da u Los Angelesu nađe mladu ženu, Sarah Connor (Linda Hamilton), majku vođe pobune koji će u budućnosti postati neprijatelj sofisticiranih strojeva. Istodobno kad i Terminator, iz prošlosti stiže i pobunjenik Kyle Reese (Michael Biehn), koji treba spriječiti ubojstvo Sarah Connor i uništiti Terminatora…

Cameronova tehnološka bajka o mračnoj budućnosti i još uvijek mogućem spašavanju svijeta od apokalipse sklopljena je od uzbudljive frojdovske priče, akcijske fabule i iznimno uvjerljivih vizualnih rješenja koje su tijekom druge polovice osamdesetih i početkom devedesetih mnogi pokušali oponašati (s malo uspjeha). Četvorka koja je tumačila glavne uloge, Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton i Paul Winfield, svoj je posao obavila uvjerljivo, a kritičari su osobito hvalili Schwarzeneggera, kojemu je rola robota ubojice, smatrali su, savršeno pristajala.

Sam je Cameron 1991. režirao i nastavak, “Terminator 2: Sudnji dan”, u kojemu Schwarzenegger glumi repliku prvoga kiborga, ali sada zaštitnika glavnoga junaka, u službi ljudi i dobra.

Goran Čelig