You are currently viewing Godišnjica premijere filma Teksas ekspres slavnoga Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma Teksas ekspres slavnoga Stevena Spielberga

Na današnji dan, 31. ožujka 1974. godine u New Yorku je održana premijera redateljskog igranog debija slavnog Stevena Spielberga, čuveni “Teksas ekspres” (The Sugarland Express), istinita priča o majci koja nagovori muža na bijeg iz zatvora kako bi oteli sina koji se nalazi u udomiteljskoj obitelji…

Teksas, 1969. Lou Jean Poplin (Goldie Hawn) posjećuje supruga Clovisa (William Atherton) u državnoj kaznionici. No razlog njezina posjeta nije samo odanost voljenom muškarcu. Lou Jean nagovori Clovisa da pobjegne kako bi zajedno oteli sinčića kojega je država udomila u skrbničkoj obitelji. Clovisov bijeg prođe bez problema, ali se plan Poplinovih zakomplicira kad njihov automobil zaustavi mladi policajac Maxwell Slide (Michael Sacks). Dvoje bjegunaca otmu zbunjenog čuvara zakona i zajedno s njim krenu policijskim vozilom prema gradiću Sugarlandu, gdje se nalazi njihovo dijete. Shvativši da je riječ o otmici, policija predvođena kapetanom Harlinom Tannerom (Ben Johnson) odluči uhvatiti Lou Jean i Clovisa…

Nakon što je početkom 70-ih skrenuo pozornost svojim TV naslovima (Duel, Something Evil), mladi američki redatelj i budući hollywoodski mag Steven Spielberg (E.T., Schindlerova lista) dobio je priliku režirati prvi film namijenjen kinodistribuciji. Film “Teksas ekspres” nastao je na temelju istinitih događaja iz 1969. odnosno slučaja bračnog para Roberta i Ile Fae Dent, koji su oteli policajca i s njim krenuli preko cijelog Teksasa praćeni stotinama policijskih vozila te istim brojem objektiva kamera i fotoaparata. Film se usredotočuje na odnos netipičnih kriminalaca koji su zbog svog cilja stekli simpatije javnosti i njihove žrtve, koja će također pokazati razumijevanje za svoje otmičare.

Spoj obiteljske drame, kriminalističke priče i filma ceste, Spielbergov je prvijenac dobio vrlo dobre ocjene kritike. To je autentični glasnik budućih redateljevih hitova, od “Ralja” do drugog Oscara u karijeri za “Spašavanje vojnika Ryana”. Središnji par (anti)junaka tumače oskarovka Goldie Hawn (Kaktusov cvijet, Judy u uniformi) i William Atherton (Istjerivači duhova, Umri muški 2) uspostavivši uvjerljivu interakciju kako između svojih likova očajnih roditelja tako i prema otetom policajcu kojeg tumači sjajni Michael Sacks (Slaughterhouse – Five, The Amityville Horror). U ostalim su ulogama još jedan oskarovac, Ben Johnson (Posljednja kinopredstava, Bijeg) i buduća zvijezda serije “Dallas” Steve Kanaly.

Uvjerljivo odglumljen i napisan, film je uvršten u službenu konkurenciju međunarodnog filmskog festivala u Cannesu 1974., na kojem je nagrađen za najbolji scenarij. Inače, Steven Spielberg neko je vrijeme razmišljao o snimanju prepravka svog debija.

Goran Čelig