You are currently viewing Godišnjica premijere filma Gorko-slatki život nagrađivanog filmaša Kim Ji-woona

Godišnjica premijere filma Gorko-slatki život nagrađivanog filmaša Kim Ji-woona

Na današnji dan, 1. travnja 2005. godine održala se južnokorejska premijera filma “Gorko-slatki život” (Dalkomhan insaeng | A Bittersweet Life) nagrađivanog filmaša Kim Ji-woona, koji je snimio tu stiliziranu, vizualno dojmljivu, groteskno nasilnu, crnohumornu i začudno emotivnu gangstersku dramu.

Mladi Sun-woo (Lee Byung-hun) uspješan je hotelski menadžer, šutljiv i odlučan momak koji uvijek učinkovito rješava sve probleme. Kao pripadnik gangsterske organizacije nemilosrdnog šefa Kanga (Kim Yeong-cheol), Sun-woo često pribjegava nasilju. Kad mu Kang povjeri dužnost svojevrsnog tjelohranitelja njegove mlade djevojke Hee-soo (Shin Min-ah), darovite čelistice za koju Kang sumnja da ima ljubavnika, Sun-woo iznenada će se naći u velikim nevoljama. Nakon što se već na prvi pogled i sam zaljubi u privlačnu Hee-soo, Sun-woo odluči Kangu prešutjeti da djevojka uistinu ima ljubavnika. Kad vođen ljubomorom, ali i odanošću šefu premlati mladića, Sun-woo tijekom noćne vožnje automobilom dospije u sukob s dvojicom koji pripadaju protivničkom gangsterskom klanu. Već iste noći u stan mu upadnu nasilnici, pretuku ga i izbace na kišnu i blatnjavu ulicu. Mladić dozna da iza svega stoji upravo Kang, koji ne želi sukob s protivničkim klanom te sumnja da je upravo Sun-woo ljubavnik Hee-soo…

U glavnoj ulozi nastupa Lee Byung-hun (Who Drives Me Mad?, Run Away, JSA – Joint Security Area), možda najpoznatiji po ulozi u akcijskom hitu “G. I. Joe: Kobrin uzlet”, a njegovi su partneri Kim Yeong-cheol (White Smile, Abandoned Apple, Voice of a Murderer, My Father) i Kim Roe-ha (Soul Guardians, Rainbow Trout, Sjećanja na ubojstvo).

Goran Čelig