You are currently viewing Godišnjica premijere filma Superman 2 Richarda Lestera

Godišnjica premijere filma Superman 2 Richarda Lestera

“Superman II”, premijerno prikazan na današnji dan, 4. prosinca 1980., snimljen je iste godine u režiji Richarda Lestera (poznatog po glazbenim komedijama A Hard Day’s Night i Help! s Beatlesima), a nastavak je čuvenog Donnerova “Supermana” napravljenog prema istoimenom strip-junaku dvije godine prije. U ulozi Clarka Kenta, tj. Supermana, kao i u prvome dijelu, našao se Christopher Reeve, a scenarij potpisuju Mario Puzo, David Newman i Leslie Newman.

Film je najvećim dijelom snimljen istovremeno kad i prvi, pri čemu je redatelj Donner zbog svađe s producentima napustio projekt te je nove scene dosnimio Lester. Iako se zbog toga, ali i nekih drugih detalja smatra bitno inferiornijim u odnosu na izvornik, film je doživio dobre kritike, a bio je i jedan od komercijalno najuspješnijih holivudskih blockbustera s početka osamdesetih. Tomu su pridonijela slavna imena poput Genea Hackmana, ali i ostatak ekipe uz Christophera Reevea bio je odličan (Ned Beatty, Jackie Cooper, Sarah Douglas, Margot Kidder, Jack O’Halloran, Valerie Perrine, Susannah York i drugi).

Ipak, 2006. godine pojavljuje se nova verzija filma, temeljena na originalnim Donnerovim snimkama i idejama, poznata kao “Superman II: The Richard Donner Cut”. Potom su snimljena još dva nastavka, “Superman III” (1983.) i “Superman IV: Quest for Peace” (1987.), koji se s razlogom smatraju bitno lošijima od prethodna dva uratka.

Radnja filmova “Superman” i “Superman II” iskorištena je i za predložak posljednje Supermanove inkarnacije “Man of Steel” iz 2013. godine, u kojem se Superman ponovno bori s opakim generalom Zodom.

Goran Čelig