You are currently viewing Godišnjica premijere filma Državni neprijatelj redatelja Tonyja Scotta

Godišnjica premijere filma Državni neprijatelj redatelja Tonyja Scotta

Na današnji je dan, 20. studenog 1998. godine u svjetsku kinodistribuciju krenuo “Državni neprijatelj” (Enemy of the State) redatelja Tonyja Scotta.

Ukratko, riječ je o vrlo zanimljivom trileru koji ima tako brzu radnju da zahtijeva punu pozornost. Osim frenetičnog ritma zbivanja i odlične glumačke ekipe (Will Smith, Gene Hackman, Jon Voight, Regina King, Loren Dean, Jake Busey, Scott Caan, Barry Pepper, Gabriel Byrne…), film ima neobične kutove snimanja, sugerira snimanje iz satelita i skrivenim kamerama te prikazuje čitav mali svijet u pozadini glavne radnje, što mu daje na uvjerljivosti i dinamici.

Robert Dean (W. Smith) uspješan je odvjetnik predan svom poslu i uspjehu. Privatno prolazi kroz novi bračni početak sa suprugom Carlom (R. King) nakon afere s ljubavnicom Rachel Banks (L. Bonnet). Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) najavljuje mogućnost donošenja novog zakona koji bi dopuštao nadgledanje i prisluškivanje osoba bez njihove prethodne dozvole. Da bi spriječio suprotstavljanje kongresmena, visoki dužnosnik NSA Thomas Reynolds (J. Voight) naručuje njegovo ubojstvo na jezeru. Sasvim slučajno tamo se zatekne kamera prirodoslovca (J. Lee) koji snima migracije gusaka i tako zabilježi cijeli događaj. Kad shvati što je snimio i da su mu progonitelji već za petama, pokušava se riješiti dokaznog materijala. U bijegu nalijeće na Deana i neopazice spušta dokaz u njegovu vrećicu s božićnim darovima. Dean se odjednom nađe u vrtlogu nejasnih zbivanja, ne shvaćajući što se događa…

Tony Scott (1944. – 2012.) redatelj je nekih od najpopularnijih naslova poput “Top Gun”, “Policajac s Beverly Hillsa II”, “Dani groma”, “Špijunska igra” itd. Mlađi brat oskarovca Ridleyja u tom se filmu odlučio za ponovnu suradnju s jednim od najpoznatijih američkih producenata, Jerryjem Bruckheimerom (Armagedon, Opasan let, Hrid), poznatom po akcijskim spektaklima koji nisu prolazili dobro kod kritike. Ovaj put postigli su pogodak jer je “Državni neprijatelj” jedan od boljih filmova koji se bave temom gubitka privatnosti zbog sve većeg napretka tehnologije. I glavni glumac Will Smith (Ljudi u crnom, Dan nezavisnosti) ostvario je jednu od svojih najboljih uloga.

Goran Čelig