You are currently viewing Godišnjica premijere čuvenoga vesterna Obračun kod O. K. korala Johna Sturgesa

Godišnjica premijere čuvenoga vesterna Obračun kod O. K. korala Johna Sturgesa

U New Yorku se 29. svibnja 1957. godine održala premijera jednog od najboljih kaubojaca svih vremena, čuvenog “Obračuna kod O. K. korala” (Gunfight at the O. K. Corral). Taj film istražuje odnos dvije najomiljenije legende Divljeg zapada, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) i Doca Hollidaya (Kirk Douglas). Kada Earp spasi Hollidaya od bande, neprijatelji postaju prijatelji te zajedno odluče očistiti Zapad od razuzdane bande Clanton… Film je dvostruko nominiran za Oscara 1958. godine.

Provincijski gradić u Teksasu, 1881. Nakon što se obračuna s Edom Baileyjem (Lee Van Cleef), željnim osvete zbog bratove smrti, nepopravljivi se kockar i mjesni izopćenik dr. John Doc Holliday (Kirk Douglas) pridruži proslavljenom saveznom šerifu Wyattu Earpu (Burt Lancaster). Earp planira mirovinu, ali ga spriječi brzojav brata Virgila (John Hudson), čijoj obitelji u Arizoni zaprijete članovi klana Clanton, poznatog po nasilništvu i razbojstvima. Na putu u Tombstone Earla, zaljubljenog u lijepu kockaricu Lauru (Rhonda Fleming), prati Holliday, a obojicu u Arizoni čekaju neprijateljski raspoloženi Clantonovi, među kojima su Ike (Lyle Bettger) i Billy (Dennis Hopper), te njihov plaćenik Johnny Ringo (John Ireland)…

Jedan od najpoznatijih događaja u povijesti američkog Divljeg zapada – okršaj saveznog šerifa Wyatta Earpa i Doca Hollidaya s razbojničkim klanom Clanton kod gradića Tombstone u Arizoni 1881. – poslužio je kao predložak nizu filmova (Moja draga Clementine, Doc, Wyatt Earp), pri čemu posebno mjesto ima klasični vestern “Obračun kod O. K. korala” u režiji slavnog Johna Sturgesa (Loš dan u Black Rocku, Sedmorica veličanstvenih) i u produkciji jednako slavnog Hala B. Wallisa (Casablanca).

Sturges je režirao film prema scenariju Leona Urisa, kojem je kao predložak poslužio članak Georgea Scullina. Iako je povijesna faktografija u filmu izmijenjena, Sturgesov je vestern opravdano ponio epitet najdojmljivije ekranizacije tog važnog događaja u naseljavanju američkog jugozapada i grčevite bitke za uspostavu reda i zakona. Pritom se redatelj odlučio za istančani spoj drame i akcijskog filma. U prvom je slučaju riječ o portretu Wyatta Earpa i Johna Doca Hollidaya te o prikazu njihova međusobnog odnosa i odnosa sa ženama u koje su bili zaljubljeni, a u drugom slučaju radi se o virtuozno režiranim sekvencijama revolveraških obračuna i o napetoj priči o počesto uzaludnoj borbi protiv bezakonja.

Glavne uloge tumači maestralni dvojac Burt Lancaster (Elmer Gantry, Ptičar iza Alcatraza) i Kirk Douglas (Žudnja za životom, Šampion), a partnerice su im Rhonda Fleming (Ponny Express) i oskarovka Jo Van Fleet (Istočno od raja). U jednoj od epizoda pojavljuje se i mladi Dennis Hopper (Goli u sedlu).

Glazbu je za film skladao Dimitri Tiomkin, čiju naslovnu pjesmu i veliki hit “Gunfight at the O. K. Corral” pjeva Frankie Laine. Film je nominiran za dva Oscara (montaža Warrena Lowea i zvuk Georgea Duttona), a deset godina nakon toga Sturges je snimio svojevrsni nastavak “Hour of the Gun”, s Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u ulogama Wyatta Earpa i Doca Hollidaya.

Klasično filmsko ostvarenje poput ovog vesterna ni nakon šezdesetak godina od premijere nije izgubilo snagu i svježinu realizacije pa ga toplo preporučujemo.

Goran Čelig